A következő élő közvetítés része Nőtt a Dnyipro elleni orosz támadás áldozatainak száma

Ukrán parancsnok: Az orosz Fekete-tengeri Flotta kénytelen volt áthelyezni a hajóit a Krímből

Mykola Miakshykov / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mykola Miakshykov / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az orosz Fekete-tengeri Flotta kénytelen volt szinte valamennyi hajóját átirányítani más támaszpontokra a megszállt Krímből, és a fő haditengerészeti központja hasznavehetetlenné vált az ukrán támadások miatt – közölte az ukrán haditengerészet parancsnoka.

Olekszij Nejizspapa altengernagy a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta: az ukrán rakéták és tengeri drónok súlyos károkat okoztak a szevasztopoli támaszponton, amely egyebek mellett a javítások, karbantartás, kiképzés és lőszertárolás szempontjából játszik fontos szerepet Oroszország számára.

„Sok évtizeden, talán évszázadon át építették, és nyilvánvalóan el fogják veszíteni a központjukat” – mondta az ukrán altengernagy a vasárnapi Ukrán Haditengerészet Napja alkalmából adott interjúban.

Ukrajna, amely nem rendelkezik nagyobb hadihajókkal, robbanószerrel megrakott személyzet nélküli hajókkal támadt orosz hajókra, és Storm Shadow és ATACM rakétákkal lőtte a flotta létesítményeit és más krími katonai célpontokat – írta az MTI a Reuters alapján.

„Az ellenség szinte valamennyi harcra kész hajót áthelyezett a Fekete-tengeri Flotta fő támaszpontjáról. A hajók jelenleg Novorosszijszkban, néhány pedig az Azovi-tengeren állomásozik” – mondta az altengernagy.

Moszkva 2014-ben foglalta el és kebelezte be a Krím félszigetet, ahol a többtucatnyi hadihajóból álló Fekete-tengeri Flottáját állomásoztatja.

Az altengernagy szerint az orosz védekező álláspont jele, hogy egyes hadihajók, amelyek korábban alig léptek be a Krímtől keletre fekvő Azovi-tengerbe, most hivatalosan is ott állomásoznak.

A Fekete-tengeri Flottát elsősorban logisztikai célokra, kismértékben part menti területi ellenőrzésre, valamint Kalibr rakéták Ukrajna elleni kilövésére használják – mondta az altengernagy.

A tengeri drónoknak és légitámadásoknak köszönhetően az orosz hadihajók nem lépnek be a Fekete-tenger északnyugati részén egy megközelítőleg 25 ezer négyzetkilométeres területre – mondta az altengernagy.

A megígért amerikai F-16-os vadászgépek, amelyeknek érkezésére Ukrajna várakozásai szerint rövidesen sor kerül, felgyorsítják a szembeszállást a Fekete-tenger fölötti légtér „teljes körű orosz dominanciájával” – mondta a parancsnok, aki szerint a megfelelő felszereléssel ellátott F-16-osokkal képesek lesznek visszaszorítani az orosz harci gépeket. „A Fekete-tenger északnyugati része, elsősorban a polgári hajók számára fenntartott folyosó szinte százszázalékosan biztonságos lesz” – fogalmazott a parancsnok.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik