Nagyvilág

Közel 80 éves állami hírügynökséget számolt fel Argentína anarchokapitalista elnöke

Marcos GOMEZ / AG La Plata / AFP
Marcos GOMEZ / AG La Plata / AFP

Javier Milei argentin elnök kormánya felszámolta a Telam nemzeti hírügynökséget és propagandaügynökséggé alakította át annak funkcióját – adta hírül a kormány helyi idő szerint hétfőn.

Az 1945-ben létrehozott, több mint hétszáz alkalmazottat foglalkoztató hírügynökség „a továbbiakban nem úgy fog működni, ahogyan eredetileg alapították” – olvasható a közleményében. A Telam a továbbiakban Állami Reklámügynökség (APE) néven működik tovább, feladata pedig „nemzeti és/vagy nemzetközi reklámanyagok kidolgozása, gyártása, marketingje és terjesztése” lesz.

A Telam működését már márciusban felfüggesztette a kormány Milei elnök drasztikus költségvetési megszorító programja keretében azzal az indokkal, hogy fenntartása „milliós veszteségeket okozna”.

A Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet májusi sajtószabadság-jelentésében „aggasztó szimbolikus tettként” minősítette a Telam tervezett felszámolását.

Az illetékes argentin szakszervezet a Telam bezárását a szólásszabadság elleni támadásnak nyilvánította. „Folytatjuk harcunkat a munkahelyek és az állami média társadalmi szerepének védelmében, amelyet ez a kormány fel akar számolni” – fogalmaz a közleményük.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik