Nagyvilág

Miközben Orbán Kijevben tárgyalt, Szijjártó felhívta Moszkvát

MTI
MTI

„Július 2-án Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a magyar fél kezdeményezésére telefonbeszélgetést folytatott Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel”, közölte az orosz külügyminisztérium.

A honlapon olvasható dokumentumban az áll, hogy: „a felek méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolat a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében.”

A felek véleményt cseréltek a nemzetközi napirend aktuális kérdéseiről. Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait

– írták a 444.hu által megtalált dokumentumban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium erről a telefonhívásról kedd kora estig nem tett adott ki saját közleményt.

Orbán Viktor kedden látogatott Kijevbe, ahol a tárgyalások után közös sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök szerint tárgyaltak kereskedelmi kérdésekről, határon átnyúló együttműködésről, infrastruktúráról, energiapolitikáról és humanitárius kérdésekről is. A Kreml szerint Orbán nem a nemzeti, hanem a brüsszeli érdekeket képviselte Kijevben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik