A következő élő közvetítés része Megvétózta a kormány, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el sok európai médium betiltását Oroszországban

Megvétózta a magyar kormány, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el sok európai médium betiltását Oroszországban

Ezek között van a magyar 444.hu hírportál is, amelyre az Orbán-kormány politikusai is gyakran „fake newsként”, illetve „dollármédiaként” hivatkoznak, kormánypárti médiumok és médiaszereplők pedig korábban nem ritkán „Soros-blogként” bélyegeztek meg.

Az Euronews írta meg, hogy a magyar kormány megakadályozta, a 81 európai médiaszolgáltató Oroszországban való betiltását elítélő közös, európai uniós nyilatkozatot.  A magyar vétó miatt meghiúsult közös nyilatkozat helyett végül Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő ítélte el közleményben Oroszország húzását.

A Szergej Lavrov vezette orosz külügyminisztérium még kedden jelentette be, hogy válaszul egyes orosz médiaszolgáltatók európai sugárzásának betiltására – ami az Európai Unió szankciós csomagjaiban szerepel – korlátozásokat léptetett életbe számos olyan európai médiummal szemben, amelyek szerintük nem hiteles információkat terjesztenek „az ukrajnai különleges hadművelet menetéről”.

Josep Borrell közleményében azt írta, hogy az orosz döntés tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és kiterjeszti a már amúgy is súlyos médiacenzúrát Oroszországban.

A betiltott európai médiumok a nemzetközileg elfogadott újságírói elvek és normák szerint működnek. Tényszerű információkat szolgáltatnak az orosz közönségnek is, egyebek között Oroszország Ukrajna elleni jogellenes agressziós háborújáról

– fogalmazott.

A főképviselő ezzel szemben kiemelte, hogy az orosz dezinformációs és propagandaorgánumok, amelyekkel szemben az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be, nem képviselik a szabad és független médiát. Műsorszóró tevékenységüket az EU-ban azért függesztették fel, mert ezek az orgánumok az orosz hatóságok ellenőrzése alatt állnak, és fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni agressziós háború támogatásában.

A véleménynyilvánítás és a média szabadságának tiszteletben tartása az EU egyik alapértéke. Az unió továbbra is támogatni fogja a tényszerű információk elérhetőségét az oroszországi közönség számára is

– tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó
Betiltották a 444-et Oroszországban
Az orosz kormány mától 81 európai hírszolgáltató elérését korlátozta.
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik