A következő élő közvetítés része Az ortodox zsidóknak is kötelezővé teszik a katonai szolgálatot Izraelben

Megszólalt a férfi, akit lőtt sebekkel egy dzsip motorháztetejére kötözve hurcolt körbe az izraeli hadsereg

AFP
AFP

Kórházi ágyából adott interjút kedden az Associated Pressnek az a fiatal palesztin férfi, akit egy katonai terepjáró motorháztetejére kötözve hurcoltak körbe izraeli katonák Cizsjordániában szombaton. A huszonnégy éves fiatal a hírügynökségnek elmondta, hogy azért lépett az utcára, mert a nagybátyja háza felől zajt hallott, és ellenőrizni akarta az ingatlant. Ekkor lőtték lábon és karon az izraeli katonák. Mudzsahid Abadi megpróbáltatásai itt azonban nem értek véget.

Órákkal később, összeverve, véresen, egy úton haladó izraeli katonai dzsip perzselően forró motorháztetejére szíjazva tért magához.

A dzsiphez szíjazott 24 éves férfit ábrázoló videó virálisan terjedt a közösségi médiában, és hatalmas felháborodást váltott ki, többek között az Egyesült Államok részéről és Európában is. A videót – amelynek hitelességét a Reuters hírügynökség szakértői ellenőrizék – a gázai háború kezdete óta világhírüvé vált palesztin fotóriporter, Motaz Azaiza is közzétette, aki azon kevesek közé tartozik, akik újságíróként Gázából tudják tudósítani a háború eseményeit:

Az izraeli hadsereg először azzal védekezett, hogy Mudzsahid Abadi egy feltételezett terrorista, de később elismerték, hogy semmilyen veszélyt nem jelentett az izraeli erőkre, amikor tűz alá vették. Később azt közölték, hogy kivizsgálják az esetet, amely nem tükrözi az értékrendjüket. Az esetre a ciszjordániai palesztinok úgy tekintenek, mint a megszállás újabb brutális aktusára – írta az AP.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik