Nagyvilág

A dán gazdák belementek – adót fizetnek a tehenek által kifingott bélgázokért

MTI
MTI

A dán kormány radikális javaslattal állt elő az üvegházhatású gázok korlátozása érdekében: azt tervezi, hogy bevezeti a „bélgázadó” rendszert. Ennek keretében 2030-tól megadóztatnák az állattenyésztőket a tehenek, juhok és sertések által kibocsátott metán miatt – írta az Euronews.

Jeppe Bruus adóügyi miniszter azt mondta: a program célja, hogy 2030-ig 70 százalékkal csökkentse az észak-európai országok üvegházhatású gázkibocsátását.

Nagy lépést teszünk közelebb a klímasemlegessé válás felé 2045-ben

– mondta Bruus, hozzátéve, hogy Dánia lesz az első ország a világon, amely valódi CO2-adót vezet be a mezőgazdaságra. Reméli, hogy más országok is követik a példát.

A megállapodást hétfőn későn kötötték meg a jobbközép kormány és a gazdálkodók, az ipar és a szakszervezetek képviselői.

A dán állattenyésztők 2030-tól szén-dioxid-egyenértékben tonnánként 300 koronát (40,2 euró) fizetnének, az adó pedig 2035-ig 750 koronára (100,5 euróra) emelkedne.

Az adó bevezetését a 179 fős parlamentnek még jóvá kell hagynia, de várhatóan a széles konszenzussal elfogadják majd a képviselők.

A Danish Society for Nature Conservation, Dánia legnagyobb természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete „történelmi kompromisszumnak” minősítette az adómegállapodást, amelyre azt követően került sor, hogy a gazdálkodók Európa-szerte több hónapig tiltakoztak az éghajlatváltozást mérséklő intézkedések és szabályozások ellen, amelyek szerintük csődbe viszik őket.

A Statisztikai Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2022 júniusában 1,4 milliós volt a dánok tehénállománya. Egy átlagos dán tehén nagyjából 6 tonna CO2-egyenértéket termel évente.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik