Élő Nagyvilág

Egy izraeli légicsapás végzett a Hamász vezetőjének rokonaival

Omar AL-QATTAA / AFP
Omar AL-QATTAA / AFP
Az Izrael-Hamász háború tegnapi történéseit itt követheti vissza.

Berlin további 19 millió euróval támogatja Gáza humanitárius segélyezését

Németország további 19 millió euróval (7,5 milliárd forinttal) támogatja a Gázai övezet humanitárius segélyezését – jelentette be kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter Izraelben.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) és az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) életveszélyes körülmények között „visz lisztet és rizst az éhező családoknak, mivel a gázai övezeti gyerekeknek a mégoly kis étkezés is létfontosságú”. Mint mondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által leszállított minden egyes doboz orvosi ellátmány segít az ottani lerombolt kórházaknak újból biztosítani a minimális egészségügyi ellátást.

A német zöldpárti politikus egyben felszólította a Hamászt, hogy fogadja el Joe Biden amerikai elnök tűzszünetre vonatkozó tervét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terv egy izraeli javaslaton alapul és az egyetlen valódi kiutat jelenti a háború zsákutcájából, a túszok kiszabadítására és egy humanitárius tűzszünetre. „A Hamász kezében a döntés arról, hogy ezáltal enyhítse az emberek szenvedését a Gázai övezetben” – tette hozzá.

Baerbock izraeli hivatali partnerével, Jiszráel Kaccal folytatott megbeszélése során ugyanakkor élesen bírálta a telepesek okozta erőszakot Ciszjordániában. „Az izraeli kormánykoalíció egyes részei uszítanak és agresszív telepespolitikájukkal veszélyeztetik hosszútávon Izrael biztonsági érdekeit” – ecsetelte a német politikus, aki egyben kifogásolta a palesztinok fogvatartási körülményeit az izraeli börtönökben. Úgy fogalmazott, hogy mindez nem passzol Izrael demokrácia és jogállamiság iránti igényeihez.

A német tárcavezető Izraelből Libanonba utazott tovább, ahol az Irán támogatását élvező Hezbollah és Izrael elmérgesedő konfliktusa kerül terítékre. Baerbock egyebek között Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnökkel és Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel is tárgyal. A hétfőn este Tel-Aviv közelében tartott Herclija biztonsági konferencián Baerbock a libanoni síita milícia teljes és hitelesített visszavonulását követelte a két ország határáról. „Az akaratlan eszkaláció és egy teljes körű háború kockázata napról-napra nő. Rendkívüli körültekintésre van szükség” – tette hozzá.

(MTI)

Altatás nélkül kénytelenek a gyerekek végtagjait amputálni a palesztin kórházakban

Naponta átlagosan tíz palesztin gyermek veszíti el egyik vagy mindkét lábát a gázai fegyveres konfliktus következtében – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) vezetője.

Philippe Lazzarini az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adataira hivatkozva azt mondta, ez azt jelenti, hogy mintegy kétezer gyerek veszítette el egy vagy két lábát a gázai konfliktus első 260 napja alatt. Hozzátette, hogy ezek az adatok a kezüket vagy karjukat elvesztő gyermekek számát nem tartalmazzák. Tudomásuk van arról is, hogy az amputálásokat nehéz körülmények között és sok esetben altatás nélkül kénytelenek elvégezni az orvosok, és ez alól a gyerekek sem képeznek kivételt. Lazzarini a Save the Children segélyszervezet hétfőn közzétett jelentését is felidézte, amely szerint a fegyveres harcok kezdete óta mintegy 21 ezer gyereket nyilvánítottak eltűntnek a Gázai övezetben. Ők az összeomlott házak romjai alatt haltak meg, fogságba estek, tömegsírokba kerültek vagy valamilyen okból elvesztették a kapcsolatot a családjukkal.

Az UNRWA vezetője a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló anyagi forrásaik csak augusztus végéig teszik lehetővé szervezete számára a segélyezést; az év végéig munkájukhoz további 140 millió dollárra (51,38 milliárd forint) lenne szükségük. A Ciszjordánián és a Gázai övezeten kívül Jordániában, Libanonban és Szíriában élő palesztin menekültek támogatását végző, 13 ezer főt foglalkoztató segélyszervezet anyagi helyzete azon izraeli közlés után került veszélybe, mely szerint tucatnyi alkalmazottja részt vett az október 7-i, Izrael elleni kegyetlen támadásokban. És noha az UNRWA egy vizsgálatot indítva részben már megszüntette az Izrael elleni támadásban Tel-Aviv szerint érintett emberek szerződését, a korábbi adományozók közül az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem újította fel a finanszírozást.

(MTI)

Egy izraeli légicsapás a Hamász vezetőjének testvérével és számos rokonával is végzett

A gázai polgári védelem megerősítette, hogy az egyik izraeli légicsapás kedden megölte a Hamász vezetőjének, Iszmáíl Hanijének 10 rokonát, köztük a nővérét is.

„Tíz mártír van … a csapás következtében, köztük Zahr Hanije, a Hamász politikai irodavezetőjének, Iszmáíl Haníjének a húga” – mondta Mahmud Baszál, a gázai polgári védelem szóvivője az AFP hírügynökségnek, és több sebesültről is beszámolt.

Olvasói sztorik