Élő Nagyvilág

Izrael megölte a Hamász fegyverszakértőjét

Omar AL-QATTAA / AFP
Omar AL-QATTAA / AFP

Barátilag figyelmeztette Izraelt a német külügyminiszter

Németországot rendkívül aggasztja az Izrael és Libanon határán tapasztalható növekvő erőszak és a totális regionális konfliktus növekvő kockázata – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfői látogatásán Izraelben. A tárcavezető az izraeli Reichman Egyetem Politikai és Stratégiai Intézetének Herzlijai Biztonsági Konferenciáján „barátilag” figyelmeztette Izraelt, hogy könnyen elveszejtheti magát a Hamász ellen folytatott háborúban, és hogy a gázai civilek helyzete miatt növekvő düh aláássa Izrael biztonságát.

Az izraeli hadsereg hadjárata a gázai övezetben mostanra több tízezer halálos áldozattal járt tavaly október 7-e óta, és félő, hogy a háború a szomszédos országokra is átterjedhet. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap jelezte, hogy több csapatot vezényelhet északra, ahol a Hezbollah milíciával folytatott harcok eszkalálódtak a libanoni határon.

A Hezbollah október 8-án kezdett tűzpárbajba Izraellel, miután, hogy palesztin szövetségese, a Gázai övezetet irányító Hamász megtámadta Izrael déli részét, ami. A libanoni határ mindkét oldaláról mostanra tízezrek menekültek el.

A német külügyminiszter felszólalásában kiemelte az emberi jogok megsértéséről szóló jelentéseket, amelyek a fogvatartottak kínzásáról szólnak, valamint arról, hogy szélsőséges zsidó telepesek ciszjordániai palesztinokat üldöznek el az otthonaikból.

A Gázából érkező képek kétkedést, szomorúságot és haragot váltanak ki – figyelmeztetett a tárcavezető.

És mint Izrael barátja, őszinte akarok lenni: ez a harag nem segít Izraelek abban, hogy kielégítse biztonsági szükségleteit, épp ellenkezőleg. Csak a Hamász cinikus törekvését szolgálja, hogy további eszkalációt provokáljon

– vélekedett a német külügyminiszter.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálja a foglyokkal szembeni rossz bánásmódról szóló vádakat. Több ország, köztük az Egyesült Államok is szankciókat vetett ki a megszállt Ciszjordániában palesztinokkal erőszakoskodó zsidó telepesekkel szemben, és felhívta Izrael figyelmét, hogy tegyen többet az erőszak megállítása érdekében.

(Reuters)

Segélyszállítmányokra, egészségügyi intézményre lőtt az Izraeli hadsereg, 11 halott

Segélyszállítmányokat célzó két újabb izraeli légicsapás öt meg legalább tizenegy palesztint hétfőn a Gázai övezetben – írja a Rueters egészségügyi forrásokra hivatkozva. Az izraeli tankok közben egyre mélyebben nyomulnak be Rafahba, de a Gázai övezet északi területein is újra megjelentek tankjaikkal.

Az egyik izraeli csapás egy élelmiszer-elosztó központot ért Gázavárosban, a történelmi távlatban menekülttáborként működő Sáti negyed közelében. Ez a támadás három ember halálát okozta.

Legalább nyolcan meghaltak egy másik izraeli támadásban, a Gázai övezet déli részén fekvő Bení Szuhejla város közelében. Ebben a csapásban a segélyszállító teherautókat kísérő őrök is életüket vesztették – közölték a mentősök.

Izrael nem kommentálta a beszámolókat, általában azonban tagadja a segélyszállítmányok megtámadását, és ezzel együtt azzal vádolja a palesztin fegyvereseket, hogy a civilek között tevékenykedve okoznak károkat a polgári lakosságnak.

Az éjjel egy gázai egészségügyi klinikát is izraeli légicsapás ért, ez megölte a Gázai Mentőszolgálat- és Sürgősségi Hivatal igazgatóját – állítja az egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg ezzel a támadással összefüggésben arról számolt be, hogy a csapás a Hamász egyik magas rangú fegyveres parancsnokát ölte meg.

Az egészségügyi minisztérium szerint Hani al-Dzsaafaravi megölésével ötszázra emelkedett az izraeliek által október 7-e óta megölt gázai egészségügy dolgozók száma.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a csapás célpontja Mohamed Szaleh volt, aki szerintük a Hamász-fegyverek fejlesztéséért volt felelős.

(Reuters)

Izraeli pénzügyminiszter: „Az életcélom, hogy megakadályozzam a palesztin állam létrehozását”

Bezolel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter, egyben radikális palesztinellenes és LMBTQ-ellenes aktivista ismét megerősítette álláspontját, amely szerint az Izrael által – nemzetközi jogba ütköző módon – megszállt Ciszjordániának tartósan Izrael részévé kell válnia, nem pedig egy palesztin állam részévé.

Benjamin Netanjahu kormánykoalíciójának tagja, „életcéljának” nevezte, hogy „megakadályozza a palesztin állam létrehozását”. A Vallásos Cionizmus nevű szélsőjobboldali párt egyik ülésén felszólalva, a Haaretz beszámolója szerint így fogalmazott:

Szuverenitást fogunk létrehozni Júdeában és Szamáriában (ez a megszállt Ciszjordánia izraeli elnevezése – a szerk.), először a földön, majd a törvényhozáson keresztül. Szándékomban áll legalizálni a fiatal telepeket. Az életcélom, hogy meghiúsítsam egy palesztin állam létrehozását.

(The Guardian)

Izrael megölte a Hamász fegyverszakértőjét

Az izraeli hadsereg információi alapján az izraeli légierő kiiktatta Muhammad Salah-ot, aki a Hamász fegyverkészítő központjában a projektek és a fejlesztés vezetője volt. Salah része volt annak a projektnek, amelyben stratégiai fegyverzetet készítettek a Hamász terrorszervezetnek, és ő adott parancsot több Hamász terrorsejtnek a fegyverek készítésére.

– közölte az izraeli hadsereg azzal kapcsolatban, hogy légicsapást mértek a Hamász egyik fegyverszakértőjére. A közlemény szerint az IDF folytatni fogja a célzott, hírszerzési alapú légicsapásokat Rafah környékén.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik