A következő élő közvetítés része Izrael megölte a Hamász fegyverszakértőjét

Barátilag figyelmeztette Izraelt a német külügyminiszter

Omar AL-QATTAA / AFP
Omar AL-QATTAA / AFP

Németországot rendkívül aggasztja az Izrael és Libanon határán tapasztalható növekvő erőszak és a totális regionális konfliktus növekvő kockázata – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfői látogatásán Izraelben. A tárcavezető az izraeli Reichman Egyetem Politikai és Stratégiai Intézetének Herzlijai Biztonsági Konferenciáján „barátilag” figyelmeztette Izraelt, hogy könnyen elveszejtheti magát a Hamász ellen folytatott háborúban, és hogy a gázai civilek helyzete miatt növekvő düh aláássa Izrael biztonságát.

Az izraeli hadsereg hadjárata a gázai övezetben mostanra több tízezer halálos áldozattal járt tavaly október 7-e óta, és félő, hogy a háború a szomszédos országokra is átterjedhet. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap jelezte, hogy több csapatot vezényelhet északra, ahol a Hezbollah milíciával folytatott harcok eszkalálódtak a libanoni határon.

A Hezbollah október 8-án kezdett tűzpárbajba Izraellel, miután, hogy palesztin szövetségese, a Gázai övezetet irányító Hamász megtámadta Izrael déli részét, ami. A libanoni határ mindkét oldaláról mostanra tízezrek menekültek el.

A német külügyminiszter felszólalásában kiemelte az emberi jogok megsértéséről szóló jelentéseket, amelyek a fogvatartottak kínzásáról szólnak, valamint arról, hogy szélsőséges zsidó telepesek ciszjordániai palesztinokat üldöznek el az otthonaikból.

A Gázából érkező képek kétkedést, szomorúságot és haragot váltanak ki – figyelmeztetett a tárcavezető.

És mint Izrael barátja, őszinte akarok lenni: ez a harag nem segít Izraelek abban, hogy kielégítse biztonsági szükségleteit, épp ellenkezőleg. Csak a Hamász cinikus törekvését szolgálja, hogy további eszkalációt provokáljon

– vélekedett a német külügyminiszter.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálja a foglyokkal szembeni rossz bánásmódról szóló vádakat. Több ország, köztük az Egyesült Államok is szankciókat vetett ki a megszállt Ciszjordániában palesztinokkal erőszakoskodó zsidó telepesekkel szemben, és felhívta Izrael figyelmét, hogy tegyen többet az erőszak megállítása érdekében.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik