Nagyvilág

A hivatalos adatok szerint 1301-en vesztették életüket a mekkai zarándoklaton

MTI / EPA
Muzulmán zarándokok a Mekka melletti 70 méter magas Arafát-hegyhez, más néven az ar-Rahma, azaz az Irgalom hegyéhez érkeznek imádkozni a mekkai zarándoklat, a háddzs idején, 2024. június 15-én.
MTI / EPA
Muzulmán zarándokok a Mekka melletti 70 méter magas Arafát-hegyhez, más néven az ar-Rahma, azaz az Irgalom hegyéhez érkeznek imádkozni a mekkai zarándoklat, a háddzs idején, 2024. június 15-én.

A szaúdi hatóságok bejelentették vasárnap, hogy az idei mekkai zarándoklaton 1301 ember vesztette életét a rendkívüli hőség miatt, többségüknek nem volt regisztrációja az eseményre. Fahad al-Dzsaladzsel egészségügyi miniszter azt mondta: a halálozások magas számát az okozta, hogy a zarándokok „nagy távolságokat gyalogoltak a tűző napon megfelelő menedékhelyek és pihenési lehetőségek nélkül.” – Az áldozatok között sok idős, illetve krónikus beteg ember volt. A halottak 83 százaléka nem regisztrált a zarándoklatra előzetesen a szaúdi hatóságoknál – mondta el a miniszter az SPA szaúdi hírügynökség jelentése szerint, amit az MTI ismertetett.

Fahad al-Dzsaladzsel szerint a zarándoklat lebonyolítása „sikeres” volt, több mint 465 ezer orvosi ellátóhelyet alakítottak ki a zarándokok számára, ezen belül 141 ezret azok részére, akik hivatalos regisztráció nélkül érkeztek.

Napokig csak becslések jelentek meg arról, hány ember halhatott meg a hőség miatt az idei zarándoklaton június 14. és 19. között. Pénteken egy magas rangú szaúdi tisztségviselő részleges mérleget hozott csak nyilvánosságra: annyit közölt, hogy 577 ember halt meg a zarándoklat két legzsúfoltabb napján, múlt szombaton, amikor a hívek tűző napon imádkoztak az Arafat-hegyen, illetve vasárnap, amikor Mínában jelképesen „megkövezték az ördögöt”. A tisztségviselő szavai szerint Szaúd-Arábia nem követett el mulasztást a mekkai zarándoklat lebonyolításában, hanem „azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket”.

A mekkai zarándoklat, a háddzs az iszlám ötödik pillére, minden muszlim hívőnek kötelessége életében legalább egyszer elvégeznie. A zarándoklat eseményei idén is 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletben zajlottak.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a háddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik