Nagyvilág

Luxusjachtról kilőtt tűzijátékok okoztak erdőtüzet Görögországban

Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Luxusjachtról kilőtt tűzijátékok okoztak erdőtüzet Görögországban Ídra szigetén pénteken – közölte helyi tűzoltóság a BBC szerint. A tűzijátékok a turisták körében népszerű sziget egyetlen fenyőerdőjét gyújtották fel.

A tüzet mostanra ugyan nagy nehezen sikerült megfékezni, de a keletkezésének körülményei miatt elszabadult indulatokat továbbra sem. Az oltást nehezítette, hogy a tűzoltók csak a tengeren keresztül tudták megközelíteni a lángokban álló fenyőerdőt, miközben a tűzoltó-helikopterek fölülről locsolták a lángokat.

Felháborító, hogy egyesek ilyen felelőtlenül dobálnak tűzijátékot egy fenyőerdőbe

– mondta Ídra polgármestere, Giorgos Koukoudakis a görög ERT televíziónak. A városvezetés megvárja az előzetes vizsgálat eredményét, tette hozzá, de jogi lépéseket fontolgatnak a jachton tartózkodókkal szemben.

Görögországban kedden vezettek be fokozott riadókészültséget az erdőtüzek miatt, és a hatóságok nehéz nyárra készülnek, mivel a szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet továbbra is veszélyt jelentenek.

Pénteken egy 55 éves önkéntes tűzoltó belehalt sérüléseibe, amelyeket a Peloponnészosz-félszigeten keletkezett tűzvészben szerzett.

Görögországban a nyári erdőtüzek egyre gyakrabban fordulnak elő, amit a kutatók a szélsőséges időjárási eseményekkel, egyre intenzívebb hőhullámokkal hoznak összefüggésbe, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. A dél-európai országban azonban a gyújtogatás sem ritka: tavaly csak augusztusban legalább 79 embert tartóztattak le halálos erdőtüzek miatt. Az év elején szigorították a gyújtogatókra vonatkozó törvényeket, amelyek értelmében az elkövetők akár 20 év börtönbüntetést és 200 ezer eurós bírságot is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik