Nagyvilág

A brit miniszterelnök „hihetetlenül dühös” volt, amikor megtudta, hogy pártjának tagjai fogadtak a közelgő választás eredményére

Stefan Rousseau / Pool / AFP
Stefan Rousseau / Pool / AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök saját megfogalmazása szerint „hihetetlenül dühös” volt, amikor először találkozott azokkal a vádakkal, melyek szerint Tory párttagok és egyéb párthoz kötődő bennfentesek a közelgő választások várható eredményeire fogadhattak. A konzervatív párt kormányfője megígérte, hogy kirúg mindenkit, aki megsértette a szerencsejátékozással kapcsolatos törvényeket, írja a BBC.

A hatóságok ugyanis négy miniszterelnökhöz köthető személyt vizsgálnak a bennfentes fogadásról szóló vádak miatt, köztük a Konzervatív Párt kampányigazgatóját és a Sunak biztonságáért felelős csapat egyik tagját is. A toryk két, a választáson induló jelöltje is megerősítette, hogy az ország szerencsejátékokat felügyelő hatósága vizsgálja a pártot.

A BBC egyik választási műsorában Sunak az ügyről szóló kérdésre azt mondta, hogy hihetetlenül dühös emiatt, majd a közönséghez fordulva arról beszélt, hogy ez egy nagyon komoly ügy, és helyes, hogy az illetékes bűnüldöző hatóságok megfelelően kivizsgálják azokat. „Önöknek azt tudom mondani, hogy ha bárkiről kiderül, hogy megszegte a szabályokat, akkor nem csak a törvény szerinti következményekkel kell szembenéznie, hanem gondoskodni fogok róla, hogy kirúgják a Konzervatív Pártból.”

Keir Starmer, a választás esélyesének számító Munkáspárt vezetője ugyanebben a műsorban a közönséghez szólva azt mondta, hogy egyesek a pénzszerzés vagy a saját érdekeik érvényesítése miatt politizálnak, szerinte ezért kell visszatéríteni a politikát a szolgálathoz.

A brit választással nemrég behatóbban is foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Mindenkit meglepett a brit kormányfő az előrehozott választással, ahol gyakorlatilag nincs esélye
Rishi Sunak május 22-én azzal állt az újságírók elé, hogy hat hét múlva választásokat tartanak, bár a kormány mandátuma 2025-ig szól. A bejelentés még párttársait is meglepte, a konzervatívok ugyanis gyakorlatilag behozhatatlan, húsz százalékpont körüli lemaradásban vannak a Munkáspárttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik