Élő Nagyvilág

Jövő héten megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
  • Az oroszországi krasznodari határterület operatív stábja hivatalosan is bejelentette, hogy több települést egyszerre ért hatalmas támadás.
  • A szlovák védelmi minisztérium büntetőfeljelentést tesz a volt kormányfő és a volt tárcavezető ellen vadászgépek Ukrajnának adományozása miatt.
  • Szöul bekérette az orosz nagykövetet Észak-Korea és Oroszország katonai megállapodása miatt.

Az orosz-ukrán háború június 20-i eseményeiről itt olvashat.

Németországban letartóztattak egy ukránt és egy oroszt, mert egyazon külföldi titkosszolgálatnak kémkedtek

Kémkedés gyanújával letartóztattak egy ukrán, egy orosz és egy örmény állampolgárt Németországban – közölte a német szövetségi ügyészség pénteken.

A hivatal közlése szerint a három férfi egy külföldi titkosszolgálat megbízásából utazott Németországba, hogy egy ott tartózkodó ukrán állampolgár után kémkedjen. Szerdán fogták el őket Frankfurtban. Először csütörtökön állították őket bíróság elé, és a tárgyaláson az a döntés született, hogy továbbra is őrizetben maradnak.

Az elmúlt hónapokban több kémkedési ügy is volt Németországban. Az ország belbiztonsági szolgálata a napokban kiadott jelentésében azt írta, hogy Oroszország egyre gyakrabban próbál beszervezni zsarolással vagy anyagi ösztönzéssel németeket kémtevékenységre, miután Európa komoly csapást mért hírszerző szolgálataira mintegy hatszáz orosz diplomata kiutasításával. Oroszország ugyanakkor tagadja a németek beszervezéséről szóló vádakat. (MTI)

Több embert letartóztattak Spanyolországban ukrán menekültek szexuális kizsákmányolása miatt

Letartóztattak öt embert Spanyolországban ukrán menekültek szexuális kizsákmányolása miatt, a gyanúsítottak munkalehetőségek hamis ígéretével csalták áldozataikat az országba, ahol prostitúcióra kényszerítették őket – közölte pénteken az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Az Europol támogatásával végrehajtott rendőri műveletben a hatóságok egy spanyol, két orosz és egy ukrán állampolgárt állítottak elő, akiket emberkereskedelemben való részvétellel gyanúsítanak.

A testület közleménye szerint a 2020 óta aktív bűnözői csoport a közösségi médiaplatformokon keresztül toborozta áldozatait, tagjai egy munkaerő-közvetítő ügynökség alkalmazottainak adták ki magukat, és törvényes munkát ígértek nekik a szórakoztató- és idegenforgalmi iparban. Az áldozatokat állampolgárságuk alapján vették célba, és turistavízummal vitték őket Spanyolországba, ahol ideiglenes védelemben részesültek. A fiatal nőket ezután arra kényszerítették, hogy egy éjszakai klubban dolgozzanak prostituáltként.

A bűnbanda a nők kizsákmányolása által hatalmas illegális bevételre tett szert.

A rendőrségi akció eredményeként a hatóságok több helyszínt is átkutattak, luxusautókat, készpénzt, elektronikus berendezéseket és hamis okmányokat foglaltak. Az emberkereskedők 14 áldozatát sikerült azonosítani és biztonságba helyezni – áll a közleményben.

MTI

Jövő héten kezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

Jövő hét kedden Luxemburgban kezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával – jelentette be X-en a soros belga elnökség. 

A tárgyalások megkezdése nem váratlan fejlemény, mivel korábban már a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei elvi megállapodásra jutottak – emlékeztet az EUrologus.  Már a konkrét időpontokat is korábban kitűzték: jövő héten kedden először 15.30-kor Ukrajnával, majd 18 órakor Moldovával tartják az első úgynevezett kormányközi konferenciát Luxemburgban.

A belga elnökség az elmúlt hetekben jelentősen felgyorsította a folyamatot annak érdekében, hogy az elnöki ciklusuk alatt meg lehessen rendezni az első tárgyalási eseményt. Nem is titkolták, hogy ezt azért tartották fontosnak, mert nem bíztak abban, hogy Ukrajna esetében az őket követő magyar elnökség is ilyen ambiciózus lesz – teszi hozzá az EUrologus.

Magyarország régóta lassítja Ukrajna integrációját. Emlékezetes, hogy tavaly decemberben a csatlakozási tárgyalások megindításáról döntő uniós csúcstalálkozón Orbán Viktort kiküldték kávézni, így a többi tagország meg tudta hozni a szükséges döntést.

Előfordulhat, hogy a magyar kormány elnöksége alatt nem hív össze újabb tárgyalási fordulót. Ez esetben a januártól illetékes spanyol kormány folytathatja a félbeszakított folyamatot.

A szlovák védelmi minisztérium büntetőfeljelentést tesz a volt kormányfő és a volt tárcavezető ellen vadászgépek Ukrajnának adományozása miatt

A védelmi tárca büntetőfeljelentést tesz Eduard Heger volt miniszterelnök (képünkön) és Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter ellen a MiG-29-es vadászgépek és a légvédelmi rendszer egy részének Ukrajnának történő adományozása kapcsán – írta az Új Szó.

A védelmi tárca államtitkára, Igor Melicher a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a büntetőfeljelentés köztisztviselői hatalommal való visszaélés, külföldi vagyonnal való illetéktelen gazdálkodáshoz fűződő kötelességszegés, valamint szabotázs elkövetésének gyanújával kapcsolatos.

Melicher szerint a Heger-kormány lépése alkotmányellenes volt, és megsértette a haditechnikai eszközökre vonatkozó szerződéses rendelkezéseket. – A döntés után Szlovákia légtere védtelenné vált, az állampolgárok emiatt veszélybe kerültek – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, nem létezik olyan hivatalos jogi elemzés, amely felhatalmazná a kabinetet arra, hogy ideglenes engedélyre hivatkozva haditechnikai eszközöket adjon át. Kiemelte: a korábbi védelmi tárcavezető, Jaroslav Naď által bemutatott anyagok nem felelnek meg egyetlen hivatalos, a minisztérium napirendjén lévő, megfelelő módon bejegyzett dokumentum attribútumainak sem.

Szöul bekérette az orosz nagykövetet, miután Putyin kölcsönös katonai támogatásról állapodott meg Észak-Koreában

Dél-Korea pénteken bekérette Georgij Zinonjev orosz nagykövetet tiltakozásképp az ellen, hogy Oroszország és Észak-Korea pár nappal ezelőtt kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdán tartott találkozóján megegyezett, hogy amennyiben országaik közül valamelyiket támadás éri, azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak. Dél-Korea határozottan elítélte az egyezményt.

Észak-Korea orosz katonai támogatása sérti Dél-Korea biztonságát és elkerülhetetlenül negatív hatással lesz Szöul és Moszkva kapcsolatára

– jelentette ki Kim Honggjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes.

Az orosz nagykövet válaszában hangoztatta, elfogadhatatlanok az Oroszországgal szembeni „zsarolási és fenyegetési kísérletek”. Megjegyezte, „az Oroszország és a KNDK közötti együttműködés nem irányul harmadik országok ellen, megfelel a nemzetközi jog elveinek és normáinak, hozzájárul a béke és stabilitás megerősítéséhez a Koreai-félszigeten”.

GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

A dél-koreai külügyminiszter mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elítélte a megállapodást, amiért az komoly fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra – közölte a szöuli külügyminiszteri iroda pénteken.

A megállapodást követően észak-koreai disszidensek egy csoportja újabb Phenjan-ellenes röplapokat szállító léggömböket küldött át a Koreai-közi határon észak felé. Ennek okán Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong kijelentette, hogy Phenjan várhatóan újabb szemeteszsákokat szállító ballonokat fog Dél-Korea területére küldeni. Észak-Korea az utóbbi hetekben több mint ezer hasonló léggömböt juttatott át a két Koreát elválasztó határon.

Repülőteret, olajfinomítót támadtak az ukránok Oroszországban

Péntek hajnalban dróntámadás érte az oroszországi Krasznodari határterületet, Jejszk lakói robbanásokról számoltak be.

A Krasznodari határterület operatív stábja hivatalosan is bejelentette, hogy a terület több települését egyszerre érte támadás. Közleményük szerint a tyemrjuki, a jejszki, valamint a szeverszkajai járás is érintett a támadásban.

A közlés szerint egy ukrán drón az ilszki olajfinomító területére esett Kubanyban. Az előzetes adatok szerint ketten sérültek meg a támadásban, majd nem sokkal később videó jelent meg a világhálón, mely szerint a jejszki repülőtér lángokban áll. Az Ukrajinszka Pravda szerint az oroszok erről a reptérről is aktívan bombázták Ukrajnát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik