A következő élő közvetítés része Jövő héten megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

Jövő héten kezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

Jövő hét kedden Luxemburgban kezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával – jelentette be X-en a soros belga elnökség. 

A tárgyalások megkezdése nem váratlan fejlemény, mivel korábban már a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei elvi megállapodásra jutottak – emlékeztet az EUrologus.  Már a konkrét időpontokat is korábban kitűzték: jövő héten kedden először 15.30-kor Ukrajnával, majd 18 órakor Moldovával tartják az első úgynevezett kormányközi konferenciát Luxemburgban.

A belga elnökség az elmúlt hetekben jelentősen felgyorsította a folyamatot annak érdekében, hogy az elnöki ciklusuk alatt meg lehessen rendezni az első tárgyalási eseményt. Nem is titkolták, hogy ezt azért tartották fontosnak, mert nem bíztak abban, hogy Ukrajna esetében az őket követő magyar elnökség is ilyen ambiciózus lesz – teszi hozzá az EUrologus.

Magyarország régóta lassítja Ukrajna integrációját. Emlékezetes, hogy tavaly decemberben a csatlakozási tárgyalások megindításáról döntő uniós csúcstalálkozón Orbán Viktort kiküldték kávézni, így a többi tagország meg tudta hozni a szükséges döntést.

Előfordulhat, hogy a magyar kormány elnöksége alatt nem hív össze újabb tárgyalási fordulót. Ez esetben a januártól illetékes spanyol kormány folytathatja a félbeszakított folyamatot.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik