Nagyvilág

9 éves gyerek halt meg Horvátországban, cseh turisták robbanószerkezetet találtak

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával – közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható angol és horvát nyelvű, veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy katonai gyakorlótérre. A kilencéves gyerek talált egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt, az apa pedig személyesen tette be a gépkocsijukba.

Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyerek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott.

A robbanás következtében a gyerek a helyszínen életét vesztette, két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült.

A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát. Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják – közölte a rendőrség.

Horvátországban bizonyos területek a délszláv háborúból hátramaradt aknák miatt is veszélyesek. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknák miatt a gyanúsnak ítélt területek nagy részét már megtisztították. Még 4 megyében – 22 város és járás területén – mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, és 9800 aknát kell hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak.

Az ország területén jelenleg is 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik