Nagyvilág

Több mint száz ember ölt meg a pokoli hőség Indiában

Niharika KULKARNI / AFP
Niharika KULKARNI / AFP

Több mint száz ember halálát okozta a rekordszinteket elérő hőség az elmúlt három és fél hónapban Indiában – írja az AP. A szélsőségesen meleg időjárás miatt további negyvenezer hőguta-gyanús esetet regisztráltak a világ legnépesebb országában.

Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint a hőség miatti halálesetek száma március 1. és június 18. között pontosan 110 volt. A legtöbb halálesetet és rosszullétet az ország északi államaiban rögzítették, de a fővárost, Új-Delhit is extrém hőség sújtja, noha csütörtök reggel rövid esőzések valamennyit átmenetileg javítottak a helyzeten.

Az elmúlt hetekben a főváros egyes részein akár 51 fokra is felszökött a hőmérő higanyszála. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hűtőberendezések használata extra terhelést jelent az elektromos hálózatokon, ami gyakori áramszünetekhez vezet a városi régióban, A fővárosi régió mindezeken túl súlyos vízhiánnyal is küzd.

Indiában a legmelegebb nyári hónapok az április, a május és a június. Az ezt követő monszun esőzései általában enyhülést hoznak.

India a globális felmelegedésért felelős gázok egyik legnagyobb kibocsátója, és az éghajlati hatásokkal szemben az egyik legsebezhetőbb ország a világon. Az újdelhi székhelyű Tudományos és Környezetvédelmi Központ jelentése szerint tavaly Indiában az év napjainak közel kilencven százalékában szélsőséges időjárást tapasztaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik