A következő élő közvetítés része Oroszország is részt vehetne a következő békecsúcson

Putyin az atomfegyverek használatáról szóló doktrína felülvizsgálatát fontolgatja

Gavriil Grigorov / POOL / AFP
Gavriil Grigorov / POOL / AFP

Arról beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, hogy Oroszország fontolgatja a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó doktrínájának felülvizsgálatát.

A jelenlegi doktrína szerint Oroszország nukleáris támadásra válaszul vagy az államot egzisztenciálisan fenyegető hagyományos támadás esetén vethet be ilyen fegyvereket.

Az orosz katonai elemzők közül egyesek már Ukrajna megtámadása óta azt hangoztatják, hogy az atomfegyverek használatára vonatkozó küszöböt csökkenteni kellene, de erre mindeddig nem került sor. Putyin erről azt mondta korábban, hogy Oroszországnak nincs szüksége megelőző atomcsapásra.

Az orosz elnök a nukleáris doktrína esetleges felülvizsgálatáról egy nappal azután beszélt a sajtónak, hogy az atomfegyverekkel is rendelkező Észak-Koreába látogatott, ahol csúcstalálkozón vett részt Kim Dzsong Unnnal. A két vezető a csúcstalálkozón kölcsönös katonai segítségnyújtásról szóló megállapodást írt alá arra az esetre, ha a kettő közül valamelyik országot fegyveres támadás érné.

Az orosz állami média idézte Putyint, aki azt mondta: Moszkva arra számít, hogy az együttműködés Észak-Koreával elrettentő hatással lesz a Nyugatra nézvést, arra azonban nincs szükség, hogy észak-koreai katonákat vessenek be az ukrajnai háborúban.

Putyin azt is elmondta, nem zárja ki, hogy Oroszország nagy pontosságú fegyvereket szállít Észak-Koreának.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik