Nagyvilág

Csádban a lőszerraktár robbanása miatt legalább kilenc ember meghalt

Joris Bolomey / AFP
Joris Bolomey / AFP

Legalább kilenc ember meghalt és több mint negyvenhatan megsérültek, miután Csádban kedden egy katonai bázison felrobbant egy lőszerraktár – közölte a csádi egészségügyi miniszter. A halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, mivel sokan súlyos sérüléseket szenvedtek – tette hozzá a tárcavezető. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint

akkorák voltak a robbanások, hogy megvilágították az éjszakai eget. A robbanás miatt kiégett lövedékek a közeli házakba is berepültek, ahol a rémült lakosok igyekeztek fedezéket találni.

Szerda reggel Mahamat Idriss Deby csádi elnök a helyszínre látogatott, ahol ronccsá égett autókat és a földből kicsavart fémdarabokat talált a robbanás krátere körül. Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

Magyarország Csádba tervez kétszáz fős katonai missziót indítani, bár egyelőre nem biztos, hogy az Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár részvételével zajló előkészítés után erre végül valóban sor kerül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta: a magyar katonák csádi kiküldetésével kapcsolatban nincs még meg a pontos menetrend, hozzátette viszont, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy legyen csádi misszió.

Januárban derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár Szalay-Bobrovniczky Kristóf kabinetjében éppen ennek a missziónak az előkészítésén dolgozott, titokban.

A 24.hu a múlt héten írta meg, hogy a honvédség egyik 140 személyes Airbusa három napra követhetetlenné vált a civil repüléskövető oldalakon, miután Szahara felett repült. A Honvédelmi Minisztérium többszöri kérdésünk ellenére sem nyilatkozott arról, hogy az akció során Csádba repült-e a gép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik