Nagyvilág

Csádban felrobbant egy lőszerraktár, lövedékek repkedtek a főváros felett

N'Djamena, Mahamat Idriss Déby ia csádi elnökválasztás első fordulójában
N'Djamena, Mahamat Idriss Déby ia csádi elnökválasztás első fordulójában

Felrobbant egy lőszerraktár Csád fővárosában, N’Djamenában. A BBC szerint a többen meghaltak, és rengetegen megsérültek a katonai bázison történt robbanásban, és az azt követő tűzben.

A baleset oka egyelőre ismeretlen. A hírügynökség forrásai szerint a raktárban tárolt különféle kaliberű lőszerek repültek a környék felett a levegőben.

Tüzérségi lőszerek repültek el felettünk

– mondta a BBC-nek egy szemtanú. Egy másik arról beszélt, hogy a sorozatos robbanás megrázta a házukat is.

Mahamat Idriss Déby elnök részvétét fejezte az áldozatok családjának. A vezetés nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Magyarország Csádba tervez kétszáz fős katonai missziót indítani, bár egyelőre nem biztos, hogy az Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár részvételével zajló előkészítés után erre végül valóban sor kerül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta: a magyar katonák csádi kiküldetésével kapcsolatban nincs még meg a pontos menetrend, hozzátette viszont, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy legyen csádi misszió.

Januárban derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár Szalay-Bobrovniczky Kristóf kabinetjében éppen ennek a missziónak az előkészítésén dolgozott, titokban.

A 24.hu a múlt héten írta meg, hogy a honvédség egyik 140 személyes Airbusa három napra követhetetlenné vált a civil repüléskövető oldalakon, miután Szahara felett repült. A Honvédelmi Minisztérium többszöri kérdésünk ellenére sem nyilatkozott arról, hogy az akció során Csádba repült-e a gép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik