Nagyvilág

17 katonai bázist kap az Egyesült Államok Svédország területén

MTI
MTI

A svéd törvényhozás kedden megszavazta azt az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást, amely a NATO-csatlakozás keretében megengedi az amerikai félnek, hogy állandó támaszpontokat létesítsen az országban.

Az úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodás jelentős fordulat egy olyan ország történetében, amely két évszázadon keresztül távol tartotta magát a katonai szövetségektől – írta a francia Le Monde.

A Stockholm és Washington által aláírt megállapodás 17 svédországi katonai bázishoz és kiképzőterülethez biztosít hozzáférést az Egyesült Államoknak, és lehetővé teszi fegyverek, katonai felszerelések és lőszerek tárolását is.

A megállapodást csaknem ötórás vitát követően fogadta el nagy többséggel a parlament, a baloldal és a zöldek nemmel szavaztak, mert úgy vélik, hogy atomfegyverek kerülhetnek az ország területére.

A The Local svéd kiadása szerint az atomvitában a jobboldali kormány kitartott amellett, hogy nincs szükség a nukleáris fegyverek külön tiltásra, mert „széles körű konszenzus van az atomfegyverekkel kapcsolatban” Svédországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik