Nagyvilág

Férjből és feleségből házassági partnerek – Thaiföld legalizálja a melegházasságot

A thaiföldi szenátus kedden megszavazta az azonos nemű párok házasságkötésének legalizálását – írja az MTI. A törvénytervezetet a végső szavazáson a 152 tagú szenátusban 130-an támogatták. Miután áprilisban az alsóházban is megszavazták, a hatályba lépéshez már csak a király formális jóváhagyására van szükség.

Ázsiában Tajvan és Nepál után Thaiföld lesz a harmadik ország, amely engedélyezi a homoszexuális párok házasságkötését. Az eddig hatályos jogszabályban a „Férfi és nő”, illetve „Férj és Feleség” szóhasználatot lecserélik „Személyek és „Házassági partnerek” megfogalmazásra.

Aktivisták és politikusok több mint egy évtizeden keresztül küzdöttek a törvény elfogadásáért. Korábban számos tervezet és javaslat nem jutott el a parlamentig. Az LMBTQ-közösség aktivistái szerint a melegházasság legalizálásával Thaiföld a régióban vezető szerepet tölt be az emberi jogok és a nemi egyenlőség biztosítása terén. Június elején több ezren vettek részt Bangkokban a Pride felvonuláson, köztük Szretta Tavizin miniszterelnök is. Ugyanakkor a thaiföldi társadalom nagyrészt konzervatív értékeket vall, és az LMBTQ-közösség tagjai máig panaszkodnak arra, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket mindennapokban.

Kapcsolódó
Tíz év alatt jelentősen nőtt melegházasságot elfogadó magyarok aránya
Legalábbis ez derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből. Igaz, a tolerancia tekintetében Magyarország még így is messze elmarad számos nyugat-európai országtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik