A következő élő közvetítés része Lefejeztek egy fogságba esett ukrán katonát

Még meg sem érkezett Putyin Észak-Koreába, máris hálálkodik

Kremlin / Handout/Anadolu Agency / Getty Images
Kremlin / Handout/Anadolu Agency / Getty Images

Órákkal azelőtt, hogy az orosz elnök megérkezett volna Phenjanba, az észak-koreai médiában máris megjelentek szemelvények Vlagyimir Putyin megszólalásaiból, aki köszönetet mondott Észak-Koreának, amiért az támogatja Oroszország ukrajnai invázióját. Az AP által idézettek szerint Putyin kijelentette, hogy Oroszország és Észak-Korea együtt fog fellépni a Nyugattal szemben, mert az megakadályozza egy „igazságos, kölcsönös tiszteleten alapuló többpólusú világrend kialakulását”.

Mint ismert, Oroszországot az Egyesült Államok és annak nyugati szövetségesei sújtják gazdasági szankciókkal az ukrajnai háború miatt, míg Észak-Koreát az ENSZ BT az atomfegyver- és rakétaprogramja miatt. Putyin ezzel kapcsolatban azt mondta, a két ország közösen lép fel, hogy tiltakozzanak ezen szankciók ellen, amelyek az ő álláspontja szerint egyoldalúak és törvénytelenek.

Putyin várhatóan két napos látogatásra érkezik kedden Észak-Koreába, ahol ezt megelőzően 24 évvel ezelőtt járt. Látogatására közel egy évvel azután kerül sor, hogy az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun az orosz távol-keleten járt tavaly ősszel. Ahogy annak a találkozónak, úgy a mostaninak is az lehet a célja, hogy a felek megállapodjanak: Oroszország gazdasági segítség mellett a kutatás-fejlesztéshez szükséges technológiai ismereteket oszt meg Észak-Koreával, ami cserébe fegyverekkel és lőszerrel látja el hadban álló szövetségesét. Az orosz elnök mindezek mellett arról beszélt még az észak-koreai sajtó szerint, hogy tervben van egy olyan tranzakciós rendszer kidolgozása, amit a Nyugat a jövőben képtelen lesz ellenőrizni, ezzel szavatolva, hogy a két fél – és esetleges további szövetségeseik – védve legyenek a nyugati szankcióktól.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik