Nagyvilág

Titkos tárgyaláson folytatódik a kémkedés vádjával fogva tartott amerikai újságíró ügye Oroszországban

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
Evan Gershkovich következő tárgyalásáról a Wall Street Journal egyenesen koncepciós perként ír.

Evan Gershkovich, a Wall Street Journal Oroszországban több mint egy éve fogva tartott riportere ügyében zárt és titkos tárgyalást tartanak egy regionális orosz bíróságon június 26-án– írta az orosz médiára hivatkozva a WSJ.

A 32 éves Gershkovich amerikai állampolgár és a lap tudósítójaként dolgozott az országban, amikor az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tavaly márciusban őrizetbe vette azzal a váddal, hogy valójában a CIA-nak kémkedik. Ezzel Gershkovich lett az első amerikai újságíró, akit kémkedésért letartóztattak Oroszországban a hidegháború vége óta.

Az USA és a WSJ szerint is jogtalanul vették őrizetbe a férfit, határozottan tagadják a vádakat, és amerikai tisztviselők azóta több körben tettek erőfeszítéseket elengedésének elősegítése érdekében. A Journal egyenesen koncepciós perként ír a június 26-i tárgyalásról:

„Az orosz rezsim átlátszó hazugságokkal próbálja befeketíteni Evant. Az újságírás nem bűncselekmény, és Evan ügye a szabad sajtó elleni támadás.”

A tárgyalást a Szverdlovszki Területi Bíróságon fogják tartani Jekatyerinburgban. Az utóbbi egy évet Gershkovich Moszkva egyik hírhedt börtönében, a Lefortovóban töltötte, és az előzetes letartóztatását pedig már több alkalommal meghosszabbították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik