Nagyvilág

Soha még ennyi kokaint nem foglaltak le a német hatóságok

Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Felfoghatatlan mennyiségű kokaint foglaltak le a német rendőrök több különböző konténerszállító hajón. A rekordméretű fogás 2,6 milliárd euró értéket képvisel. Ez mintegy ezermilliárd forintnak felel meg. Összefajonlításképpen: ez az összeg nagyjából a legnagyobb hazai bank teljes, 2023-as profitjának felel meg. Németország valaha volt legnagyobb kokainfogása ügyében eddig hét embert tartóztattak le.

Az AP hírügynökség azt írja, a düsseldorfi ügyészek közlése szerint a mintegy harminchat tonna kokaint még tavaly foglalták le a német hatóságok a kolumbiai hatóságoktól kapott tipp alapján. A fogásról eddig nem számoltak be a hatóságok. A közlés szerint

  • a hamburgi kikötőben huszonöt tonna,
  • a rotterdami kikötőben nyolc tonna,
  • Kolumbiában pedig további három tonna kábítószer került elő.

A gyanúsítottakat – akik 30 és 54 év közöttiek – az elmúlt hetekben tartóztatták le, feltehetően ők álltak a csempészet mögött. A hét személy között német, azerbajdzsáni, bolgár, marokkói, török és ukrán állampolgárok is vannak – áll az ügyészség közleményében. Személyazonosságukat a német adatvédelmi szabályoknak megfelelően nem közölték.

A hatóság közlése szerint egy Észak-Rajna-Vesztfália tartományból származó üzletember száz fedőcéget hozott létre, hogy a szállításokat legálisnak tüntesse fel.

Az elkövetők a gyanú szerint 2023 áprilisa és szeptembere között szervezték meg tíz, nagy mennyiségű kokaint tartalmazó tengeri konténer beszállítását Latin-Amerikából Európába, egyelőre ismeretlen, állítólag Törökországban tartózkodó bűntársakkal, az erre a célra létrehozott fedőcégeken keresztül – derült ki az ügyészség közleményéből.

Nagy csapás ez a nemzetközi szervezett bűnözésre

– fogalmazott Benjamin Limbach tartományi igazságügyi miniszter, aki fogást egy állcsúcsra mért pontos ütéshez hasonlított, amely komoly fájdalmat okoz a drogbáróknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik