Nagyvilág

Szijjártó 10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkásról beszél, Manilában sokkal nagyobb számot emlegetnek

FACEBOOK
FACEBOOK

Szijjártó Péter a héten a Fülöp-szigeteken járt, hol többek között Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, de telefonon beszélhetett Ferdinand R. Marcos államfővel is.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter még Manilában adott ki közleményt a két ország közötti kapcsolatokról. Az MTI által is idézett összefoglaló azt emelte ki, hogy az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy az országoknak jogukban áll eldönteni, kiket engednek be a területükre és kikkel akarnak együtt élni.

A csütörtöki miniszteri közlemény pontos számot ugyan nem említett, de azt közölte, hogy Magyarországon több mint tízezer fülöp-szigeteki dolgozik, és ők természetesen nem számítanak illegális migránsnak.

Szijjártó látogatásával több manilai – angol nyelven is kiadott – újság foglalkozott. A lapok főként a Pia állami hírügynökség cikkét vették át, amely megemlítette, hogy a helyiek közül sokan választották az utóbbi időben Magyarországot „második otthonuknak”.

A hírügynökség szerint

2023-ban Magyarország volt a Fülöp-szigetek 46. kereskedelmi partnere, 30. exportpiaca és 64. importforrása. Az ország 2023 decemberében mintegy 16 098 filippínó második otthonaként szolgált.

Azt is írták, hogy a filippínók többségét Magyarországon autótechnikusként, gépkezelőként, sofőrként, targoncakezelőként, szállodai dolgozóként, mezőgazdasági munkásként, raktári dolgozóként, logisztikai kezelőként és teherautó-sofőrként alkalmazzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik