A következő élő közvetítés része Kőkemény feltételeket szabott Putyin a tűzszünetért cserébe

Svájci bákecsúcs: Elmegy Kamala Harris amerikai alelnök

Alekszandr Kazakov / MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat
Alekszandr Kazakov / MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat

Részt vesz a hétvégi svájci békecsúcson Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke, ahol találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – számolt be a Reuters.

A nemzetközi csúcstalálkozó az ukrajnai háború lezárásának érdekében ül össze és a világ számos országa képviselteti magát rajta, közöttük Magyarország is elfogadta a meghívást.

Kamala Harris a találkozón hangsúlyozni tervezi, hogy az Oroszországgal vívott háború kimenetele az egész világot érinti – közölte egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes. Szorgalmazni fogja továbbá, hogy minél több ország támogassa azt a nézőpontot, hogy az ukrajnai orosz inváziója sérti az ENSZ Alapokmányának alapelveit, és hogy Ukrajna szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani.

Az amerikai alelnök várhatóan kevesebb, mint huszonnégy órát tölt majd a svájci Luzernben megrendezendő találkozón, és Joe Biden elnököt helyettesíti az eseményen. Az elnök éppen ekkor fejezi be a részvételét az olaszországi G7-csúcstalálkozón, és visszatér az Egyesült Államokba, hogy Los Angelesben újraválasztási kampányának adománygyűjtésén vegyen részt. Biden a G7-csúcstalálkozón már találkozott Zelenszkij elnökkel, ahol aláírták az amerikai-ukrán kétoldalú biztonsági megállapodást.

Harris beszédet is mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén. Az alelnök pénteken este indul Svájcba, szombat délben érkezik, és a tervek szerint több órát eltölt majd a rendezvényen, mielőtt visszarepülne Washingtonba.

Ezt követően Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója képviseli majd az Egyesült Államokat a vasárnapi csúcstalálkozón, és segít munkacsoportokat létrehozni az ukrán gyerekek Oroszországból való hazatérésével és az energiabiztonsággal kapcsolatban.

Oroszországot nem hívták meg az eseményre, amely feleslegesnek minősítette a békecsúcsot. Kína közölte, azért nem vesz részt a konferencián, mert nem felel meg Peking követelményeinek, például annak, hogy Oroszországnak is részt kellene vennie rajta.

A hírügynöksének nyilatkozó amerikai forrás szerint Oroszország távolmaradása nem befolyásolja a csúcstalálkozó kimenetelét, de Kína távolmaradásával kapcsolatban sajnálatát fejezte ki.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik