A következő élő közvetítés része Kőkemény feltételeket szabott Putyin a tűzszünetért cserébe

NATO-főtitkár: Nem lesz a konfliktus részese az észak-atlanti katonai szövetség

Fokozott szerepet fog vállalni az ukrajnai fegyverszállítások koordinálásában – közölte pénteken a NATO. Ennek lényege, hogy az észak-atlanti katonai szövetség átveszi az Egyesült Államoktól a segélyezési mechanizmus védelmét, ezzel mintegy „Trump-állóvá” téve az ukrajnai fegyverszállítások folyamatát arra az esetre, ha a republikánus elnökjelölt nyerné a novemberi amerikai választásokat.

Ezek a törekvések a NATO-t nem teszik a konfliktus részesévé, de javítják az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat, hogy érvényesíthesse az önvédelemhez való jogát

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben újságíróknak.

SIMON WOHLFAHRT / AFP Jens Stoltenberg

Miután Oroszország 2022-ben lerohanta Ukrajnát, az Egyesült Államok a németországi Ramstein légitámaszponton összehívta azokat az országokat, amelyek hajlandóak katonai segélyekkel támogatni Ukrajnát. A ma már ötven országból álló csoport rendszeresen találkozik, hogy egyeztessék Kijev fegyverigényeit az adományozók ígéreteivel.

A NATO mostani lépése a koordinációt a NATO ernyője alá helyezi, közvetlenebb szerepet biztosítva ebben az észak-atlanti szövetségnek az orosz invázió elleni háborúban, de a saját erők bevetésétől eltekint.

Mint ismert, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Orbán Viktorral tárgyalt Budapesten. Ennek keretében a magyar kormány feladta ellenállását az Ukrajnát támogató javaslatcsomaggal szemben, amelyről a katonai szövetség a júliusi washingtoni csúcstalálkozóján kíván megállapodni. A javaslat pénzügyi vállalás mellett azt az ígéretet hordozza, hogy a fegyverellátás és a kiképzés koordinálása átkerül a NATO-hoz. A Ramstein-csoport ennek megfelelően politikai fórumként folytatja majd a működését.

Nem kívánunk blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, melyek eltérnek a mi helyzetértelmezésünktől. Amire összpontosítottunk, hogy minden NATO területen kívüli akció, a NATO szabályai szerint, csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár úr

– jelentette ki Orbán a NATO főtitkárral folytatott szerdai tárgyalás után.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik