A következő élő közvetítés része Kőkemény feltételeket szabott Putyin a tűzszünetért cserébe

Amerikai védelmi miniszter: Putyin nem diktálhat békefeltételeket

Alekszandr Kazakov / MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat
Alekszandr Kazakov / MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat

Az amerikai védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nincs abban a helyzetben, hogy békefeltételeket diktáljon Ukrajnának – írja a Reuters. Putyin pénteken beszélt arról Morszkvában, hogy milyen feltételekhez kötné a háború lezárását. Eszerint Ukrajnának lényegében olyan területeket kellene feladnia, amelyeket Oroszország két év alatt sem tudott elfoglalni. Az orosz elnök azt várná Ukrajnától, hogy a Krím-félsziget mellett mondjon le mind a négy Oroszország által annektált területről, vagyis Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizsja régiókról, amelyeket álnépszavazás keretében csatoltak a birodalomhoz a háború kezdeti szakaszában.

Nincs abban a helyzetben, hogy megszabja Ukrajnának, mit kell tennie a béke megteremtéséhez

– üzente Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Putyinnak a médián keresztül a NATO brüsszeli központjából.

Oroszország a háború harmadik évében Ukrajna területének közel egyötödét ellenőrzi. Ukrajna szerint a béke csak az orosz erők teljes kivonásán és területi integritásának helyreállításán alapulhat.

Több százezer katona sebesült és halt meg ebben az igazságtalan és provokálatlan invázióban. Ma véget vethetne ennek, ha ezt választaná. Fel is szólítjuk, hogy tegye ezt, és hagyja el az ukrán szuverén területet

– fogalmazott az amerikai védelmi miniszter.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik