Nagyvilág

Szijjártó a Fülöp-szigeteken mondta el, szerinte miért jó 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás importálása

FACEBOOK
FACEBOOK

Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, az illegális határátlépés pedig nem emberi jog, hanem bűncselekmény – mondta Szijjártó Péter Manilában.

A külgazdasági és külügyminiszter az Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel folyatatott tárgyalás után kifejtette: az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a területére és kikkel akar együtt élni.

A csütörtöki miniszteri közlemény szerint Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik.

Szijjártó szerint a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója kiváló alkalmat biztosít a politikai megbeszéléseknek. Az egyeztetés ugyanakkor azért is aktuális, mert Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, méghozzá nagy kihívást jelentő körülmények között, hiszen a világ hatalmas biztonsági és gazdasági válsággal nézett szembe az elmúlt időben.

Közölte: bár a két ország tízezer kilométer távolságra van egymástól, mindkettő esetében hasonló hatással járt ez a válság, és mindkettő abban érdekelt, hogy ismét béke és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés legyen a világban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik