A következő élő közvetítés része Cáfolta a román elnök, hogy kizárnák Magyarországot a NATO Bukaresti Kilencek csoportjából

Megkezdték a harcászati nukleáris hadgyakorlat második szakaszát Oroszországban

SIMON WOHLFAHRT / AFP
SIMON WOHLFAHRT / AFP

Megkezdődött Oroszországban a nem hadászati (tehát harcászati) nukleáris erők hadgyakorlatának második szakasza – közölte az MTI szemléje szerint az orosz védelmi minisztérium. A második szakaszban az orosz és a fehérorosz fegyveres erők egységeinek a nem hadászati nukleáris fegyverek harci alkalmazására való közös felkészítése zajlik a két ország által közösen alkotott, úgynevezett Szövetségi Állam szuverenitásának és területi integritásának feltétel nélküli biztosítása érdekében.

A gyakorlat május 21-én megkezdett első szakaszában az orosz déli katonai körzet rakétaalakulatai az Iszkander műveleti-taktikai rakétarendszerhez tartozó speciális lőszerek kiképzési célú átvételét, a kilövő járművek felszerelését és a rakétaindítások előkészítésére szolgáló, kijelölt területre való rejtett átvonulást gyakorolta.

Az orosz légi- és űrerők légi egységeinek személyzete pedig a légi fegyverek, köztük a Kinzsal hiperszonikus, aeroballisztikus rakéták speciális robbanófejekkel való felszerelését, és a kijelölt járőrözési területekre való repülést próbálta el.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden a gyakorlatot a harckészültség fenntartása szempontjából nagyon fontosnak minősítette Oroszország számára. Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak azt mondta, hogy a világközösség visszafogottan reagál az orosz nem stratégiai nukleáris erőknek a Szövetségi Állam területén végrehajtott gyakorlataira.

“Világszerte egyre több ország számára válik világossá, hogy éppen az Egyesült Államok felelőtlen magatartása és a fegyverzetellenőrzési rendszerek aláásására irányuló fellépése vezetett el a helyzet romlásához a nemzetközi biztonság területén. Hadd emlékeztessem önöket, hogy gyakorlataink megfelelő választ jelentenek arra, hogy a Nyugat támogatja a kijevi terrorista rezsimet, hogy a NATO katonai állománya aktívan részt vesz az ukrajnai harcokban, és hogy Kijev de facto engedélyt kapott arra, hogy rakétacsapásokat mérjen orosz polgári objektumokra” – idézte fel a Kreml narratíváját Sojgu, akit nemrég váltottak le védelmi miniszterként.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik