Nagyvilág

Lövések dördültek a koreai határon: észak-koreai katonák lépték át a fegyverszüneti vonalat

Jung Yeon-je / AFP
Jung Yeon-je / AFP

Nagyjából húsz észak-koreai katona átlépte a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat, de miután a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le, visszatértek a határ északi oldalára – jelentette a szöuli vezérkar kedden.

Mint az MTI írja, a katonák a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) területén húzódó katonai demarkációs vonalat (MDL) még vasárnap helyi idő szerint 12 óra 30 perckor lépték át – tette hozzá a vezérkar, kiemelve, hogy a figyelmeztető lövéseket követően a határsértők visszavonultak, a dél-koreai hadsereg pedig további szokatlan tevékenységet nem észlelt.

A határsértő katonák ismeretlen tevékenységet végeztek a DMZ területén, ugyanakkor figyelembe véve, hogy a figyelmeztető lövések és a dél-koreai hadsereg hangszóróiból szóló felszólítások után azonnal visszatértek az északi oldalra, feltételezhető, hogy nem volt szándékos a határátlépés – közölte a szöuli vezérkar.

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború hivatalosan fegyverszüneti megállapodással és nem békeszerződéssel ért véget, így a két ország technikailag a mai napig hadban áll egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik