A következő élő közvetítés része Cáfolta a román elnök, hogy kizárnák Magyarországot a NATO Bukaresti Kilencek csoportjából

Budapestre látogat a NATO-főtitkár, kizárhatják Magyarországot a NATO Bukaresti Kilencek csoportjából

Három nappal a június 9-i magyarországi választások után, e hét szerdán Budapestre látogat Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (képünkön a magyar kormányfővel) – jelezte a közmédiának adott hétfő esti interjúban Orbán Viktor magyar kormányfő. Az interjúból készített MTI-beszámolóból kimaradt a bejelentés.

A portfolio.hu a Financial Times-ra hivatkozva arról ír, hogy lehet kizárják a NATO Bukaresti Kilencek (B9) munkacsoportjából Magyarországot, mivel a magyar kormány folyamatosan megvétózza a szervezet Ukrajnával kapcsolatos támogatását. A B9-csoport 2015-ben jött létre, a NATO kelet-európai tagállamait tömöríti magában, tagjai: Lengyelország, Románia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovákia. Célja a NATO keleti szárnyának országai közötti katonai együttműködés elmélyítése, valamint a legfontosabb biztonságpolitikai kérdések megvitatása.

A Financial Times megjegyzi, a munkacsoport szinte minden Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását megvétózta Magyarország az elmúlt hónapokban, legyen szó akár az orosz ostrom alatt álló ország támogatásáról, akár Ukrajna NATO-ba való beemelésének támogatásáról.

A brit lap közölte, „nagyon komolyan” tárgyalnak a csoport tagjai arról, hogy kizárják Magyarországot a B9-ből, olyannyira, hogy lehet, utoljára ül össze jelenlegi formájában a szervezet.

A B9 következő ülése épp ma kezdődik, a Reuters információi szerint az elnöki szintű találkozón Sulyok Tamás köztársasági elnök nem fog részt venni. Helyette Magyarország litvániai nagykövete képviseli majd hazánkat, emiatt pedig nem is várható majd az esemény végén közös nyilatkozattétel.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik