A következő élő közvetítés része Cáfolta a román elnök, hogy kizárnák Magyarországot a NATO Bukaresti Kilencek csoportjából

B9: Aggódnak Oroszország hibrid műveletei miatt a NATO keleti szárnyához tartozó országok

SIMON WOHLFAHRT / AFP
SIMON WOHLFAHRT / AFP

Közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat kedden Oroszország NATO-tagországokban végzett „rosszindulatú hibrid műveletei” miatt a szövetség keleti szárnyához tartozó országok csoportjának, a Bukaresti Kilenceknek (B9) társelnökei. (Mint lentebb írtuk, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapestre utazik, és kizárhatják Magyarországot a B9-csoportból az Ukrajnával kapcsolatos folyamatos ellenállásunk miatt – az MTI vonatkozó tudósításából ez a részlet azonban kimaradt.)

A B9 rigai csúcstalálkozóján a csoport három társelnöke, Románia, Lengyelország és Lettország államfője elmondta, hogy a csoport ezekre az orosz műveletekre egyenként és közösen is reagálni fog. Hangsúlyozták, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendjének aláásására irányuló orosz és kínai törekvések szemben állnak a NATO-tagországok értékeivel és érdekeivel.

Klaus Iohannis román, Andrzej Duda lengyel és Edgars Rinkevics lett elnök közös nyilatkozatukban reményüket fejezték ki, hogy a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozón előkészítik majd Ukrajna tagfelvételét a szövetségbe.„Arra számítunk, hogy a washingtoni csúcson hozandó döntések elősegítik Ukrajna teljes interoperatibilitását a NATO-val, és hidat képeznek Kijev NATO-tagsága felé” – áll a dokumentumban.

A Bukaresti Kilencek (Lengyelország, Románia, Bulgária, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia) csúcstalálkozóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vett, és vendégként jelen volt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, valamint Alexander Stubb finn államfő is.

Stoltenberg teljes támogatásáról biztosította a NATO keleti szárnyának országait egy esetleges külső támadás esetén. „A NATO-nak megvannak az erői, készletei, képességei és politikai akarata, hogy megvédjen minden szövetségest” – hangoztatta, miután Edgars Rinkevics lett elnökkel tárgyalt.

„A B9-csúcs egy jelképes, de egyúttal nagyon gyakorlati platform a szövetség és régiónk biztonságára, valamint Ukrajna további támogatására vonatkozó álláspontjaink összehangolására” – mondta a házigazda lett elnök.

(mti)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik