A következő élő közvetítés része Elküldte válaszát a Hamász a tűzszüneti javaslatra, a gázai harcok teljes leállítására szólítottak fel

A Hamász azt állítja, elfogadja a tűzszüneti határozatot

Nedal Eshtayah / ANADOLU / AFP
Nedal Eshtayah / ANADOLU / AFP

A Reuters arról értesült a Hamász egyik tisztviselőjétől, hogy a szervezet elfogadja az ENSZ tűzszüneti határozatát, és kész tárgyalni a részletekről – írta a The Guardian.

Ezt kedden Számi Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője is megerősítette. Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban

– mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy „fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza”. Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik