Nagyvilág

Két olasz nő nagyon örülhet az EP-Választásnak

Giuseppe Lami MTI / EPA / ANSA
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a római eredményvárón
Giuseppe Lami MTI / EPA / ANSA
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a római eredményvárón
A kormányfő pártja első lett.

Az Olasz Testvérek (FDI) az első párt maradt, túllépte a parlamenti választások eredményét. Giorgia Meloni kormányfő, a párt elnöke a római sajtóközpontban emlékeztetett rá, hogy az olasz parlamenti választásokon aratott győzelmet 2022 szeptemberében is ott ünnepelték.

Az egy szép éjszaka volt, de a mostani számomra még szebb

– idézte az MTI. Szerinte akkor az olaszok csak reménykedtek a jobbközép kormány képességeiben,

mostanra viszont már tudják, mire vagyunk képesek.

Azt mondta: kormánya a hivatalba lépésekor rendkívül nehéz helyzetben találta az országot, annál csak a nemzetközi helyzet volt komplikáltabb, de a stratégiájuk az volt, hogy igazat mondanak, azt teszik, amit tenniük kell az országért. Az olaszok ezt megértették. Ezzel magyarázta, hogy pártja a 2019-es EP-választásokon alig hat százalék fölött teljesített, idén a még nem végleges adatok szerint 28 százalék fölött. 2022 óta pedig az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország és a Liga hazai hármas koalíciója tovább erősödött – tette hozzá.

Büszke vagyok arra, hogy a G7-es csoport soros elnökeként és Európában is a legerősebb kormányt képviselhetem.

Giorgia Meloni üdvözölte, hogy az EP-választások megerősítették a jobb- és a balközép alkotta kétpólusú politikát.

Így az állampolgárok könnyebben el tudják dönteni, melyik oldalra álljanak.

A másik olasz nő, aki örülhet Ilaria Salis, a magyarorsági antifa-per elsőrendű vádlottja. Az Euronews emlékeztet rá, hogy április közepén az Alleanza Verdi e Sinistra (AVS) olasz zöldpárt úgy döntött, ő fogja vezetni EP-listáját. 165 ezer szavazatot gyűjtött be, így EP-képviselő lesz, véget érhet 15 hónapig tartó magyarországi bebörtönzése, majd házi őrizete, mert mandátumával, mentesség illeti meg, fel kell függeszteni az ellene folyó eljárást. Ügyében egyébként Giorgia Meloni közvetlenül Orbán Viktor kormányfővel egyeztetett, miután az olasz közéletet élénken foglalkoztatta a milánói tanárnő fogvatartása.

Eredmények
Európai parlamenti választás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik