Nagyvilág

Az eutanáziát és a kannabisz gyógyászati célú termesztését is támogatták a szlovén népszavazáson

AFP
AFP

Mindhárom kérdés támogatottságot kapott az EP-választásokkal párhuzamosan tartott vasárnapi szlovéniai véleménynyilvánító népszavazáson – közölte a helyi sajtó. Az országos választási bizottság által hétfőn – közel 100 százalékos feldolgozottság alapján – közzétett adatok szerint az eutanáziát, a gyógyíthatatlan betegek halálba segítését az állampolgárok 54,86 százaléka, a kannabisz gyógyászati célú termesztését 66,64 százaléka, ugyanakkor a saját célra való felhasználását csak 51,55 százaléka, míg az elsőbbségi szavazati jog bevezetését az általános választásokon a választópolgárok 70,83 százaléka támogatta. Utóbbi azt jelenti, hogy a választópolgárok a politikai pártok mellett ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, kifejezve preferenciájukat.

Mivel konzultatív népszavazásról volt szó, nem kötelező erejű, vagyis nem köti jogilag a döntési hatáskörrel bíró szerveket, de az eredmény mindenképpen befolyásolhatja az erre vonatkozó jogszabályok megalkotását a jövőben.

Robert Golob kormányfő még a választások éjszakáján köszönetet mondott az állampolgároknak, amiért ilyen nagy számban vettek részt a népszavazáson és az EP-választáson.

Ez volt a fő célunk. Minél több szavazót vonzani a választásokra. Mert ez fontos

– mondta a miniszterelnök. Örömét fejezte ki, hogy a választók megmutatták, tisztában vannak a népszavazási kérdések fontosságával. A kormányfő szerinte ez annak a jele, hogy a választópolgárok komolyan veszik állampolgári jogaikat.

A véleménynyilvánító népszavazáson a részvétel 41,1 százalékos volt, hasonló, mint az ezt megelőző három, 2022-ben tartott referendumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik