A következő élő közvetítés része Négy izraeli túszt mentettek ki Gázából, legalább kétszáz halott

Török miniszter: a gázai tűzszünetig nem kereskedünk Izraellel

MENAHEM KAHANA / AFP
MENAHEM KAHANA / AFP

Törökország mindaddig nem kereskedik Izraellel, amíg létre nem jön a Gázai övezetben zajló harcokat lezáró tartós tűzszüneti megállapodás – közölte Ömer Bolat török kereskedelmi miniszter szombaton.

Amikor úgy döntöttünk, hogy május 2-tól teljesen beszüntetjük az Izraellel folytatott kereskedelmet, azzal az volt a célunk, hogy Izrael mielőbb megállapodjon a tartós és azonnali tűzszünetről, és ezzel megkezdődhessen Gáza újjáépítése, a térségbe történő élelmiszer- gyógyszer- és humanitárius segélyszállítás. Amíg ezt nem látjuk, az Izraellel folytatott kereskedelem leállításáról szóló döntésünk érvényben marad

– szögezte le a török miniszter.

Izrael és Törökország viszonya jelentősen romlott a palesztin-izraeli konfliktus tavaly októberi eszkalációja óta. Április 9-én a török kereskedelmi minisztérium 54 izraeli árufajtára, köztük építőanyagokra, ipari berendezésekre és kohászati termékekre vezetett be importkorlátozást. Május 2-án a minisztérium bejelentette az Izraellel folytatott kereskedelem teljes leállítását. Tavaly a török-izraeli áruforgalom nagyjából 9,5 milliárd dollárt tett ki.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik