Élő Nagyvilág

Négy izraeli túszt mentettek ki Gázából, legalább kétszáz halott

MENAHEM KAHANA / AFP
MENAHEM KAHANA / AFP

Pénteki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

A Hamász szerint Izrael nemcsak túszokat mentett szombaton, hanem ezzel több túsz halálát is okozta

A Hamász katonai szárnya szombaton közölte, hogy több túsz meghalt az izraeli túszmentő akcióban az al-Nuszejrat menekülttáborban és a közeli területeken Gáza középső részén.

Izraelnek „szörnyű mészárlásokat elkövetve sikerült ugyan kiszabadítania néhány túszt, de több másikat meg is ölt a művelet során” – közölte Abu Ubajda, a al-Kasszem Brigádok szóvivője a Telegram-csatornáján közzétett nyilatkozatában.

Az izraeli erők szombaton egy gázai rajtaütés során szabadítottak ki négy, a Hamász által október óta fogva tartott túsz. A Hamász illetékesei azóta az térségben zajló légicsapások palesztin áldozatainak számát több mint kétszáz főben jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy ez volt eddig a háború egyik legvéresebb izraeli támadása.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a túszmentés és az izraeli légitámadások sokasága ugyanannak a műveletnek a része volt-e. Az biztos, hogy mindkettő a gázai al-Nuszirátban zajlott, amely egy sűrűn lakott és Izrael által gyakran támadott terület.

A szombati „művelet nagy veszélyt jelent az ellenséges túszokra, és negatívan befolyásolja körülményeiket és életüket” – tette hozzá Abu Ubaida.

(Reuters)

Két ember meghalt egy izraeeli légicsapás miatt Libanonban

Két ember meghalt egy izraeli légicsapásban szombaton Libanonban Ajtarún város külterületén – jelentette a libanoni állami tulajdonú Nemzeti Hírügynökség (NNA).

Az izraeli hadsereg közleményben ismertette, hogy katonái azonosították a Hezbollah egyik fegyveresét Aitarún térségében, és nem sokkal később egy izraeli repülőgép légicsapást hajtott végre, amely eltalálta az illetőt.

Az NNA jelentése szerint az izraeli erők két rakétát lőttek ki egy benzinkútnál lévő kávézóra, jelentős károkat okozva a helyiségben és a környéken. A Hezbollah szombaton közölte, hogy megtorlásul rakétákat lőttek ki az észak-izraeli Malkia városára.

A libanoni Hezbollah és Izrael közötti konfliktus a gázai hadjárattal párhuzamosan zajlik, és az elmúlt napokban eléggé kiéleződött.

(Reuters)

Kilencvenhárom palesztin halt meg, miközben kiszabadították a négy izraeli túszt

Miközben az izraeli hadsereg szombaton egy rajtaütés során kiszabadított négy, a Hamász által október óta fogva tartott túszt, a helyi orvosok szerint legalább 93 palesztin halt meg ugyanebben a térségben légicsapásokban, a háború egyik legvéresebb incidensének következtében.

A Reuters szerint nem derült ki egyértelműen, hogy a légicsapások és a túszmentés, de mindkettő a sűrűn lakott Al-Nuszejratban történt.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta: a túszmentő akcióra tűz alatt került sor egy lakónegyed szívében, ahol szerinte a Hamász fegyveresei által őrzött foglyokat gázai civilek között rejtegették. A művelet során az izraeli különleges erők egy katonája meghalt – áll a rendőrség közleményében.

Izrael közben név szerint is azonosította a kimentett túszokat, akiket kórházba szállítottak orvosi vizsgálatra. Mint kiderült, valamennyien jó egészségnek örvendenek. Valamennyi újonnan kiszabadított túszt a Nova zenei fesztiválról rabolták el, amikor a Hamász palesztin militáns csoport október 7-én halálos támadást intézett a Gázai övezet közelében fekvő izraeli városok és falvak ellen.

(Reuters)

Ötvenöt palesztint öltek meg izraeli támadásokban

Legalább ötvenöt holttest és további sebesültek érkezett szombaton az Al-Aksza Mártírjai kórházba, amely mostanra az egyik utolsó még működőképes kórház az izraeli által nyolcadik hónapja katonai offenzíva alatt tartott Gázai övezetben. Az áldozatokat a Gáza középső részén található Al-Nuszirát és más területek elleni izraeli támadásokban ölték meg – közölte a Hamász által működtetett egészségügyi minisztérium.

A kórházat jelenleg egyetlen áramfejlesztő generátor segítségével működtetik, és ez leállhat bármikor, miközben több tucatnyi sérül továbbra is az utcán van – tette hozzá az egészségügyi minisztérium szóvivője a kórház előtt.

(Reuters)

Török miniszter: a gázai tűzszünetig nem kereskedünk Izraellel

Törökország mindaddig nem kereskedik Izraellel, amíg létre nem jön a Gázai övezetben zajló harcokat lezáró tartós tűzszüneti megállapodás – közölte Ömer Bolat török kereskedelmi miniszter szombaton.

Amikor úgy döntöttünk, hogy május 2-tól teljesen beszüntetjük az Izraellel folytatott kereskedelmet, azzal az volt a célunk, hogy Izrael mielőbb megállapodjon a tartós és azonnali tűzszünetről, és ezzel megkezdődhessen Gáza újjáépítése, a térségbe történő élelmiszer- gyógyszer- és humanitárius segélyszállítás. Amíg ezt nem látjuk, az Izraellel folytatott kereskedelem leállításáról szóló döntésünk érvényben marad

– szögezte le a török miniszter.

Izrael és Törökország viszonya jelentősen romlott a palesztin-izraeli konfliktus tavaly októberi eszkalációja óta. Április 9-én a török kereskedelmi minisztérium 54 izraeli árufajtára, köztük építőanyagokra, ipari berendezésekre és kohászati termékekre vezetett be importkorlátozást. Május 2-án a minisztérium bejelentette az Izraellel folytatott kereskedelem teljes leállítását. Tavaly a török-izraeli áruforgalom nagyjából 9,5 milliárd dollárt tett ki.

Az amerikai hadsereg lelőtt öt drónt és két rakétát a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg az elmúlt 24 órában lelőtt öt drónt és két rakétát, amelyeket jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett – írja a Th Guardian.

Az akció idején a térségben tartózkodó hajók nem számoltak be sérültekről vagy károkról – jelentette az Egyesült Államok térségbeli műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X (korábbi Twitter) közösségi oldalon szombaton közzétett üzenetében.

Ezenkívül a parancsnokság egy húszi járőrhajó megsemmisítéséről is beszámolt.

A Jemen nagy területeit ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azt állítják, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok iránti szolidaritásból cselekszenek. Az övezetben Izrael véres háborút folytat a Hamász ellen, megtorlásul a palesztin iszlamista szélsőséges mozgalom október 7-én, izraeli földön elkövetett támadásáért.

A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Négy izraeli túszt mentettek ki a Gázai övezet központjából

Négy életben lévő izraeli túszt mentettek ki az izraeli erők szombaton a Gázai övezet középső részéből – közölte a hadsereg.

A négy túszt, három férfit és egy nőt, október 7-én rabolták el a Nova zenei fesztiválról.

Mindegyiküket kórházba szállították orvosi vizsgálatokra  – írja a Reuters.

Az AP jelentése szerint a hadsereg megmentette a 25 éves Noa Argamanit, valamint Almog Meirt, a 27 éves Andrej Kozlovot és Shlomi Zivet (40) egy összetett, különleges műveletben Nuseiratban.

Olvasói sztorik