Élő Nagyvilág

Netanjahu felszólal az amerikai kongresszus előtt

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP
Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Csütörtöki közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Az izraeli hadsereg teljesen elfoglalta a gázai övezet és Egyiptom határát

Az izraeli hadsereg péntekre teljes egészében elfoglalta a palesztin Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő sávot, az úgynevezett Philadelphi-folyosót arab beszámolók szerint.

A hadsereg már a múlt héten bejelentette, hogy „műveleti ellenőrzést” hozott létre a gázai-egyiptomi határ teljes vonalán, de akkor még nem foglalták el a teljes határsávot, a Philadelphi-folyosó Földközi-tenger felé eső végén, a part közelében egy kis szakaszon még nem voltak jelen a szárazföldi erők. A helyszíni beszámolókra hivatkozó pénteki jelentések szerint azóta már harckocsikkal is felvonultak a sávon.

Az izraeli hadsereg pénteken közölte, hogy a Gázai övezet déli szélén fekvő Rafah városban is folytatta támadását, és ennek során a térségben alagutak lejárataira és fegyverekre bukkantak. Fényképet tettek közzé egy rafahi rácsos gyermekágyról, melyben fegyvert rejtettek el a palesztinok.

Az övezet középső részén, Deír-al-Balah menekülttábornál az izraeli egységek szintén alagutakat tártak fel, és lerombolták az iszlamista fegyveresek katonai építményeit, infrastruktúráját – jelentette a hadsereg.

Szintén az övezet középső részén egy légicsapásban végeztek a Hamász egyik rakétakilövő csoportjának vezetőjével.
A gázai izraeli hadműveletek a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberi terrortámadása nyomán indultak meg.

Október 7-én mintegy háromezer palesztin iszlamista fegyveres behatolt Izraelbe, megölt mintegy 1200 embert és elhurcolt 251 túszt az övezetbe, többségükben civileket; a kiszabadult foglyok beszámolói szerint sokukkal brutálisan bántak, és szexuális zaklatásnak tették ki őket.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium friss beszámolója szerint a fegyveres konfliktusban már több mint 36 ezer gázai vesztette életét. Közülük mintegy 24 ezret azonosítottak kórházakban vagy a családok közlése alapján, a többi adat a Hamász „médiaforrásain” alapul, és beleszámítják azt a mintegy 15 ezer fegyverest, akiket az izraeli csapatok öltek meg – utóbbiak közül mintegy ezret az október 7-i támadás visszaverése során Izrael területén. Az október közepén megindított gázai szárazföldi hadműveletben kétszázkilencvenöt izraeli katona esett el.

(MTI)

Netanjahu az „az igazságot fogja bemutatni" Washingtonban

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy „az igazságot fogja bemutatni” a Hamász elleni gázai háborúról, amikor július 24-i washingtoni látogatása során felszólal az amerikai kongresszus előtt, közölték amerikai republikánus párti vezetők csütörtökön.

Netanjahu a képviselőház és a szenátus együttes ülésén fog felszólalni – közölte Mike Johnson, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátus vezető republikánus politikusa közleményben.

Nagyon meghatott, hogy lehetőségem van képviselni Izraelt a Kongresszus mindkét háza előtt, és bemutatni az igazságot a jogos háborúnkról azok ellen, akik meg akarnak semmisíteni minket

– idézték Netanjahut. Az amerikai képviselőház és a szenátus vezetői május végén meghívták Netanjahut, hogy mondjon beszédet a kongresszusban – ezt Mike Johnson jelentette be még május 31-én.

A kongresszusban külföldi vezetők által mondott beszéd az Egyesült Államok közeli szövetségesei számára fenntartott megtiszteltetés. Benjámin Netanjahu már három ilyen beszédet mondott, a legutóbbit 2015-ben.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik