A következő élő közvetítés része Franciaország vadászrepülőket szállít Ukrajnának

A lengyelek szerint érthetetlen propagandaválaszt kaptak arra, hogy a belarusz határon egy bevándorló megkéselt egy lengyel katonát

Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Érthetetlen propagandaválaszt” kapott Lengyelország a fehérorosz határon egy illegális bevándorló által megkéselt katonával kapcsolatos világos üzenetére – közölte pénteken Pawel Wronski, a varsói külügyminisztérium szóvivője.

Múlt keddre virradóra a fehérorosz-lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló késsel súlyosan megsebesített egy lengyel katonát, aki csütörtökön belehalt sebesülésébe.

Csütörtök este Radoslaw Sikorski külügyminiszter Poznanban, az európai parlamenti (EP-) választásokat megelőző kampányrendezvényen azt követelte, hogy Fehéroroszország azonosítsa és adja ki Lengyelországnak a késelés elkövetőjét. Bejelentette: még csütörtökön tiltakozó jegyzéket kézbesítenek Fehéroroszország varsói nagykövetsége ügyvivőjének.

Anatol Hlaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére megerősítette, hogy a fehérorosz fél megkapta a lengyel jegyzéket, amelyet „valamennyi körülmény figyelembe vételével tanulmányoznak”.
Anatol Hlaz részvétét fejezte ki a meggyilkolt katona hozzátartozóinak, és elismerte, hogy „meg kell újítani a rendezett érintkezéseket a határon, hogy megakadályozzák a hasonló tragédiák bekövetkeztét”. A szóvivő egyértelműen a lengyel felet okolta az „érintkezés” jelenlegi állapota miatt.

A lengyel külügyi szóvivő a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte, hogy a lengyel jegyzék szándéka világos volt: “a lengyel katona gyilkosának azonosítása és kiadatása, valamint a hibrid támadások beszüntetése”. Hozzátette: a gyilkosság feltételezett elkövetője továbbra is „Fehéroroszország területén tartózkodik, így Minszk vagy ki akarja adni őt, vagy sem, de különböző furcsa történeteket ad elő”.

A lengyel katona az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében szenvedett halálosnak bizonyult sebesüléseket május 28-án, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést. A támadás közben a kerítés fehérorosz oldalán tartózkodó egyik migráns a katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel mellkason szúrta. A sebesültnek egyik kollégája nyújtott helyszíni elsősegélyt, majd az északkelet-lengyelországi Hajnówka város kórházba szállították, később a lengyel fővárosban kezelték, de csütörtökön meghalt.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik