A következő élő közvetítés része Franciaország vadászrepülőket szállít Ukrajnának

80 milliárd forintos segélycsomagot jelentett be Ukrajnának Joe Biden

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Újabb, 225 millió dolláros (80,6 milliárd forint) segélyt jelentette be Ukrajnának Joe Biden amerikai elnök pénteken Párizsban, ahol egyúttal nem szűnő támogatásáról biztosította ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt.

Az Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát

– szögezte le Biden, valamint nyilvánosan is elnézést kért az ukrán néptől a hónapokon át tartó késlekedésért a Kijevnek szánt támogatásokkal kapcsolatban.

Zelenszkij köszönetét fejezte ki „a rendkívüli támogatásért”, hozzátéve: hazája továbbra is számít Washingtonra, példaként pedig a második világháborút említette, amikor az Egyesült Államok „segített emberi életeket megóvni, megóvni Európát”.

Az amerikai kongresszus április végén hagyta jóvá a kijevi vezetésnek szánt, 61 milliárd dollárnyi forrást, amelyet hónapokon át blokkolt a republikánus képviselőházi többség. Ezzel kapcsolatban Biden pénteken kiemelte: a késlekedést a kongresszus „néhány nagyon konzervatív tagja” okozta, s hozzátette, hogy az amerikai nép „teljes mértékben” Ukrajna mellett áll. A két államfő a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából látogatott Franciaországba.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik