A következő élő közvetítés része Támadás érte az USA libanoni nagykövetségét

Őriztebe vettek tizenhárom embert a Stanford Egyetemen

JOSEPH EID / AFP
JOSEPH EID / AFP

Tizenhárom embert őrizteben vettek a rendfenntartók, miután szerdán reggel elfoglalták az egyetem egyik épületét, és károk keletkeztek az elnöki és dékáni hivatalnak otthon adó épületben – közölte Stanford Egyetem

Az épület elfoglalását a palesztinpárti diákok a tavaszi szemeszter utolsó napjának hajnalára időzítették. A tüntetők egy része elbarikádozta magát az épületben, míg mások odakint őrködtek – jelentette a The Stanford Daily című egyetemi napilap. Az épületfoglalók azt skandálták:

 Palesztina szabad lesz, felszabadítjuk Palesztinát!

A egyetemi lap szerint az egyik újságírójuk is az őrizetbe vettek között volt.

A rendőrők három órán belül behatoltak az épületbe, és elkezdték őrizetbe venni az embereket. Az ellentüntetők üdvrivalgással fogadták, amikor az őrizeteseket kikísérték az épületből, és a rendfenntartó erők járműveibe rakták őket.

Az épületet kiürítették, és a tüntetés nem befolyásolta az egyetem más tevékenységeit – közölte Dee Mostofi, az egyetem szóvivője. Az egyetem azt is tudatta, hogy a tüntetésen részt vevő diákokat azonnal felfüggesztik, és a közöttük lévő végzősök nem kaphatnak diplomát.

Izraelnek egyre több nemzetközi bírálattal kell szembenéznie a Gázai övezetben folytatott szisztematikus pusztítási stratégiája miatt, amely már eddig is rengeteg civil áldozatot szedett. Az izraeli bombázások és szárazföldi műveletek során az ostromlott területen több mint harminchatezer palesztint öltek meg a gázai egészségügyi minisztérium szerint. A tárca az áldozatok számításakor nem tesz különbséget harcosok és civilek között.

Az ENSZ bírósága arra a következtetésre jutott, hogy Gázában fennáll a „népirtás valószínűsíthető kockázata” – ezt a vádat Izrael határozottan tagadja.

(AP)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik