Nagyvilág

Megkéseltek egy német képviselőjelöltet

Ying Tang / NurPhoto / AFP
Ying Tang / NurPhoto / AFP

Kedden késő este Mannheimban megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik önkormányzatiképviselő-jelöltjét a német dpa hírügynökség szerdai értesülése szerint.

Az MTI közlése szerint az éjszaka háromnegyed tizenegykor történt incidensben az áldozat megsebesült, az elkövetőt letartóztatták.

Az AfD helyi szervezetének tájékoztatása szerint az incidens a piactér közelében történt. Az AfD jelöltje állítólag egy plakátrongálót ért tetten. Amikor megpróbálta ebben megakadályozni, akkor az illető megtámadta, s késsel megsebesítette. A megtámadott jelölt egyelőre kórházban van könnyebb, vágott sebesülésekkel.

A nyomozók tájékoztatása szerint a 25 éves gyanúsítottat pszichiátriai intézetbe szállították, mivel – ahogyan azt a a helyi rendőrség és az ügyészség irodája is közölte – tisztán látható volt, hogy az elkövető mentális betegség tüneteit mutatta a letartóztatása idején.

A nyomozás jelenlegi fázisában egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékok arra, hogy a gyanúsított tudatában lett volna annak, hogy az AfD politikusát sebesítette meg, amikor elkövette a támadást

– állítja a helyi rendőrség.

Az AfD tájékoztatásában a „baloldali szélsőségesként” írta le a támadót, ezt azonban hivatalosan még nem sikerült megerősíteni. A párt szerint három elkövető vett részt a támadásban, és ketten közülük elmenekültek.

„Meg vagyunk döbbenve és le vagyunk sújtva” – mondta Markus Frohnmaier, az AfD tartományi elnöke.

Pénteken Mannheimben egy 25 éves afgán a piactéren tartott iszlámellenes rendezvényen kést rántott, és megsebesített hat embert, köztük egy rendőrt is, aki később belehalt sérüléseibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik