Élő Nagyvilág

Fehér Ház: a Hamász térfelén pattog a labda

Mahmoud Issa / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Mahmoud Issa / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit ide kattintva olvashatja vissza.

Az ENSZ-főbiztos támogatja az Egyesült Államok által bemutatott tűzszüneti tervet

Támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által javasolt gázai tűzszüneti megállapodás tervét Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki kedden a katasztrofálisnál is súlyosabbnak nevezte a palesztin térségben kialakult állapotokat. Türk elmondása szerint Gázában súlyosan megsértették a hadviselés szabályait, így minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely véget vethet az ellenségeskedéseknek.

“Csak reménykedhetünk abban, hogy a tűzszüneti megállapodás megvalósul, már csak a humanitárius helyzet miatt is,(…)már nem is lehet szavakkal leírni a helyzet súlyosságát, amely túlmutat a bizonytalan vagy katasztrofális állapoton” – mondta a kétnapos malajziai látogatása végén tartott sajtótájékoztatón az osztrák diplomata. Az Egyesült Államok hétfőn felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogadja el a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott, gázai tűzszünetről szóló javaslatot támogató állásfoglalást az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin terrorszervezet közti harcok befejezéséről.

Katar: Egyértelmű izraeli álláspontra várunk

A gázai háborúban Izrael és a Hamász között közvetítő szerepet betöltő Katar kedden hangsúlyozta, hogy egyértelmű álláspontokra van szükség mindkét féltől a tűzszüneti megállapodás megkötéséhez.

Egyértelmű izraeli álláspontra várunk, amely az egész kormány válasza az Egyesült Államok gázai ajánlatára

– jelentette ki a katari külügyminisztérium szóvivője, Madzsed al-Anszári.

„A tűzszüneti megállapodás azonnal véget vetne a Gázai övezet lakosokai, a túszok, valamint családjaik hosszú szenvedésének, és útmutatóként szolgálna a tartós tűzszünet eléréséhez, illetve véget vetne ennek a krízisnek” – tette hozzá Anszári.

Katar továbbra is mind a két fél számára elfogadható párbeszédre törekszik – tette hozzá.

Joe Biden amerikai elnök pénteken mutatta be Izrael új háromlépéses tűzszüneti ajánlatát, azonban az elképzelés tartalmazott néhány, az eredeti tervtől eltérő elemet. Az izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy országa elképzelése kevésbé átfogó, mint amit az amerikai elnök bemutatott.

A tervben a tűzszünetre, fogolycserére, továbbá a terület újjáépítésére vonatkozó lépések is szerepelnek.

Fehér Ház: a békejavaslatot Izrael írta, a Hamászra várunk

A Fehér Ház közlése szerint jelenleg a Hamász térfelén pattog a labda a gázai békejavaslattal kapcsolatban, függetlenül attól, hogy vegyes volt a tervezet fogadtatása Benjamin Netanjáhu kormányában, írja a Guardian.

John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője hétfő arról beszélt, hogy a szóban forgó javaslatot Izrael készítette, Joe Biden csak bemutatta azt múlt pénteken.

Az izraeli miniszterelnök tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy nem megy bele olyan megállapodásba, ami nem vezet el a Hamász katonai és kormányzó kapacitásainak megsemmisítéséhez.

Kirby azt mondta, hallotta ő is az Izraelből kiszivárgó kommenteket, de elismételte, még Israel Katz izraeli külügyminiszter sem tagadta, hogy ők javasolták a jelenlegi béketervet.

A Hamász megkapta ezt a javaslatot csütörtökön éjszaka. Hivatalos válaszra várunk tőlük. El kellene fogadniuk ezt az ajánlatot, ami pont azt adja meg nekik, amire vágytak: tűzszünet és az izraeli csapatok fokozatos kivonása Gázából. Mondhatjuk azt, hogy a Hamász térfelén pattog a labda

– jelentette ki.

Olvasói sztorik