Nagyvilág

Claudia Sheinbaum nyert Mexikóban, ő lesz az ország első női elnöke

MTI
MTI

A mexikói választási hatóság az előzetes eredmények alapján bejelentette, hogy Mexikóváros 61 éves korábbi polgármestere, Claudia Sheinbaum szerezte meg a vasárnapi választásokon a szavazatok 58-60 százalékát.

A BBC szerint ez az eredmény közel 30 százalékos előnyt jelent a fő riválisával, Xóchitl Gálvezzel szemben.

Sheinbaum október 1-jén válthatja politikai mentorát, Andrés Manuel López Obrador leköszönő elnököt.

A tudósból lett politikus folytonosságot ígért, mondván, hogy továbbra is épít López Obrador lépéseire. Győzelmi beszédében is üzent: „Nem foglak cserbenhagyni”.

Sheinbaum zsidó anyai nagyszülei Bulgáriából vándoroltak a nácik elől menekülve Mexikóba, apai nagyszülei Litvániából származtak. A leendő elnök szülei is tudósok voltak.

Sheinbaum fizikát tanult, mielőtt energetikai mérnöki doktorátust szerzett. Éveket töltött egy kaliforniai kutatólaboratóriumban, ahol a mexikói energiafogyasztási szokásokat tanulmányozta, és a klímaváltozás szakértője lett.

Ezzel a tapasztalattal és diákaktivizmusával végül Mexikóváros környezetvédelmi miniszteri posztját szerezte meg abban az időben, amikor Andrés Manuel López Obrador a főváros polgármestere volt. 2018-ban ő lett Mexikóváros első női polgármestere, ezt a posztot 2023-ig töltötte be, amikor is lemondott az elnökválasztás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik