Nagyvilág

Összedőlt egy háromemeletes lakóház Isztambulban

Cemal Yurttas / ANADOLU / Anadolu via AFP
Cemal Yurttas / ANADOLU / Anadolu via AFP

Egy ember meghalt, nyolc pedig megsérült, közülük ketten súlyosan, amikor vasárnap összeomlott egy lakóépület Isztambulban – közölték a helyi hatóságok.

A török médiában bemutatott képek tanúsága szerint a nagyváros európai részén, Kücükcekmecében lévő háromemeletes épület vasárnap reggel teljesen összeomlott, kilenc embert rejtve a romok alá, írja z MTI.

A helyszínre küldött mentőcsapatok egy ember holttestére bukkantak a romok alatt, míg nyolc embert sikerült élve kiemelni és kórházba szállítani.

Mehmet Özhaseki török környezetvédelmi és várostervezési miniszter az X közösségi oldalon azt írta: „egy előzetes vizsgálat alapján megállapítottuk, hogy az épületet 1988-ban építették az előírások betartása nélkül, a cementhez tengeri homokot használtak.”

Oguz Yeter / ANADOLU / Anadolu via AFP

Később még másfél emeletet építettek rá engedély nélkül, ami tovább rontotta az épület statikáját – tette hozzá a tárcavezető.

Az épület törmelékei megrongálták a közelben parkoló autókat és egy autóbuszt, amely az összeomlás idején az utcán haladt.

Isztambul olyan szeizmikus zónában fekszik, ahol akár 7,6-os erősségű földrengések is lehetnek, és a szakértők szerint több százezer olyan épület található a területen, amelyek veszélyben vannak, mert a szabványok betartása nélkül épültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik