Nagyvilág

Pakisztáni tálib fegyveresek ismét felgyújtottak egy lányiskolát

Muhammed Semih Ugurlu – AFP / Anadolu
Muhammed Semih Ugurlu – AFP / Anadolu
A fegyveresek szerint a nőknek nem volna szabad tanulniuk, ez már a harmadik ilyen eset ebben a hónapban.

A pakisztáni tálibok egykori fellegvárában, a rossz közbiztonságáról hírhedt Észak-Vazirisztán tartományban fegyveresek egy csoportja felgyújtott egy lányiskolát – írja az MTI a helyi hatóságok alapján.Ez már a harmadik ilyen jellegű támadás egy hónap alatt, miután május elején két másik lányiskolát is megtámadtak a térségben. Az iskola berendezése teljesen megsemmisült, de személyi sérülés nem történt.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadások elkövetőjeként, de a hatóságok olyan iszlamista fegyvereseket gyanúsítanak a gyújtogatással, akik már évekkel ezelőtt elkezdték támadni a lányiskolákat, mert szerintük a nőknek nem szabad tanulniuk.

Észak-Vazirisztán tartomány a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia fellegvára volt, amely a kabuli kormánytól független, de szövetségese az afganisztáni táliboknak, akik országukban 2021 augusztusában magukhoz ragadták a hatalmat, miután az amerikai és NATO-erők kivonultak az országból.

Pakisztán központi kormányával a TTP 2022 novemberében felmondta a tűzszüneti megállapodását, megnőtt a rajtaütéses támadások száma, de ezeknek elsősorban a biztonsági erők tagjai a célpontjai. Az országban történő támadásokért többnyire a TTP-t teszik felelőssé a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik