A következő élő közvetítés része Izrael tovább bombázza Rafahot, rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Spanyolország elismerte az önálló palesztin államot

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot a kormány keddi ülésén elfogadott döntésével Madridban – írja az MTI. „A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül” – fogalmazott a spanyol külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

José Manuel Albares elmondta: a régióban évtizedek óta tart az erőszak, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 76 évvel ezelőtt tett először kísérletet a béke megteremtésére. „Nem várhatunk tovább” – jelentette ki, hozzátéve, hogy beszéd és vágyakozás helyett itt az idő valóra váltani a békét. A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul. „Izrael és Palesztina békében és biztonságban együtt élve, nincs más alternatíva” – szögezte le.

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP José Manuel Albares

Mint mondta, Spanyolországgal, Norvégiával és Írországgal ezen a napon 146-ra nőtt azon országok száma, amelyek elismerik a palesztin államot. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan még többen csatlakoznak majd a nemzetközi közösség ezen „széles többségéhez”. Felidézte: a Hamász október 7-i támadása óta 1200 izraeli és több mint 35 ezer palesztin vesztette életét. Több mint száz túsz van palesztin fogságban, és több százezren élnek megfosztva élelemtől víztől, orvosságtól, féltve az életüket. „Nem tolerálhatunk több erőszakot és több ártatlan áldozatot” – mondta.

A külügyminiszter kitért arra, hogy Spanyolország 1986-ban ismerte el Izraelt, a két országot azóta is szoros barátság és együttműködés fűzi össze, amelyet „továbbra is folytatni szeretnének”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik