Nagyvilág

Ferenc pápa szerint így is sok volt már a buzulás, ezért nem támogatja, hogy a melegek papi pályára lépjenek

Franco Origlia / Getty Images)
Franco Origlia / Getty Images)

Olasz lapértesülések alapján arról ír a Guardian, hogy oda nem illő szó csúszott ki Ferenc pápa száján, amikor arról tárgyalt zárt ajtók mögött a Vatikán püspökeivel, hogy engedélyezzék-e a homoszexuális férfiak felvételét a papi szemináriumokba. A hírről először a Dagospia nevű politikai pletykalap számolt be, de később foglalkozott az üggyel  a La Repubblica, a Corriere és az Adnkronos is, melyeknek neve elhallgatásukat kérő püspökök is nyilatkoztak, akik állítólag a saját fülükkel hallották a pápa szavait.

Az Olasz Püspöki Konferenciában (CIE) egy ideje napirenden van a téma, hogy megnyissák az utat a melegek felé, hogy ők is papi pályára léphessenek, a legutóbbi konferencián, ahol ezt tárgyalták, a híradások szerint külön kikérték Ferenc pápa véleményét a kérdésről. Erre a katolikus egyház feje állítólag ellenérzéseit fejezte ki és úgy fogalmazott, bár fontos, hogy mindenki irányába befogadóak legyenek, egy meleg férfi esetében „fennáll a veszélye annak, hogy kettős életet éljen”. De nem állt meg itt a pápa, az olasz sajtó szerint legalábbis úgy fogalmazott, hogy így is sok volt már ott a „frociaggine”.

A szó egy olasz szleng, amit a homoszexuálisokra használnak pejoratív értelemben, leginkább buzulásként lehet magyarra fordítani.

A beszámolók szerint a pápa viccelni próbált, a Corriere della Serának nyilatkozó egyik püspök szerint elképzelhető, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a kifejezés sértő. Ennek ellenére felháborodást váltottak ki a pápa szavai a püspökök körüben.

Ferenc pápa a 2013-as megválasztása óta a bevettnél jóval nyitottabb, befogadóbb hangot üt meg az LMBTQ-közösségek irányába. Emlékezetes, hogy nem sokkal a megválasztása után rögtön úgy nyilatkozott: „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik