A következő élő közvetítés része Zelenszkij leszögezte, hogy Ukrajna jelenleg nem fontolgat tűzszünetet

Legalább két halálos áldozata van a harkivi barkácsáruházat ért orosz légitámadásnak

Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP
Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP

Legalább két halottja és több tucat sérültje van egy orosz légitámadásnak, amely szombaton ért egy barkácsáruházat az észak-ukrajnai Harkivban. Az üzletben hatalmas tűz keletkezett, amelyet nagy erőkkel oltanak. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy két irányított bomba csapódott be a város egyik lakónegyedében található barkácsáruházba. Tájékoztatása szerint két halálos áldozatról és 24 sérültről tudnak. A német dpa hírügynökség a helyi polgári védelem adataira hivatkozva már 33 sérültről tett említést. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere azt mondta, hogy sok embert nem találnak. Helyi hivatalos források szerint akár kétszázan is tartózkodhattak az áruházban a támadás idején. A Reuters hírügynökség rendelkezésére álló videófelvételeken hatalmas sötét füstfelhők, valamint a tűzoltók és a mentők helyszínre tartó járművei láthatók.

Közvetlenül a csapás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb kérést intézett az 1,3 millió lakosú város légvédelmének a megerősítésére. Harkiv, a második legnagyobb ukrán város 30 kilométerre fekszik az orosz határtól. Napi videóbeszédében szombaton kora este Zelenszkij „az orosz őrület újabb megnyilvánulásának” nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.

Csak az olyan őrültek, mint Putyin, képesek ilyen szörnyű módon gyilkolni és terrorizálni az embereket. Ha megfelelő, korszerűbb légvédelmi rendszerekkel és repülőgépekkel rendelkeznénk, az orosz légierő természetesen már régen összeomlott volna, akárcsak a fekete-tengeri flottájuk

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy „az orosz repülőgépek lelövése a valódi békefenntartó intézkedés”, írja az MTI.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik